POLÍTICA
Política 24/07/2012

Negociacions contra rellotge al Parlament per sumar el PSC a la Hisenda pròpia

Quan falten poques hores per al ple del pacte fiscal, CiU, ICV-EUiA i ERC tanquen files entorn a l'Agència Tributària i la clau de la caixa. Els socialistes rebutgen de nou un "model arcaic com el del concert econòmic"

M.colomer
2 min

BarcelonaLa majoria parlamentària de CiU, ICV-EUiA i ERC a favor d'una Hisenda pròpia està ben travada. Així es desprèn de les compareixences dels portaveus dels grups parlamentaris aquest dimarts a la tarda al Parlament, hores abans del ple sobre el pacte fiscal i en plena negociació de les esmenes dels grups a la proposta de pacte fiscal en la línia del concert econòmic del Govern d'Artur Mas.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Les negociacions, ara ja contra rellotge, busquen incorporar el PSC al punt 4 del document del Govern, la columna vertebral del nou model a negociar amb Madrid: Agència Tributària catalana única no consorciada amb l'Estat, és a dir, una única clau de la caixa en mans de la Generalitat. El PSC encara s'hi resisteix, i res fa pensar que renunciï a l'Agència consorciada amb l'Estat.

Document clar

El portaveu de CiU al Parlament, Jordi Turull, ha subratllat en roda de premsa l'"avenç substancial" que opina que comporta el fet que ja pràcticament tots els partits catalans, incloent-hi el PP, coincideixin que el problema del finançament de Catalunya és estructural i que cap model l'ha resolt. Ara bé, ha insistit que CiU negociarà fins on calgui sempre que això "no alteri" la idea d'una Agència pròpia, no consorciada, és a dir, la clau de la caixa per a Catalunya. És precisament aquest el punt de "més distància" amb el PSC, "encallat" en l'Agència consorciada. Ha deixat clar que no pensen buscar fórmules lingüístiques que facin possible el consens a l'hemicicle però que després permetin que cada partit interpreti que vol dir coses contradictòries.

Ha volgut donar dimensió "històrica" al ple de demà, i ha fet una crida al PSC perquè se sumi a la Hisenda pròpia un cop contrastada la "deslleialtat institucional" dels respectius governs espanyols. "El consorci ja fa 3 anys que es podria haver fet. Per què no s'ha fet? Perquè no hi ha voluntat de l'Estat quan les coses depenen d'ell. Per això cal un canvi de paradigma", ha asseverat Turull, que ha avisat que el que està en joc, al capdavall, és "el dret a decidir dels catalans sobre seus propis recursos".

Si bé ICV-EUiA havia introduït a les esmenes al document del Govern la possibilitat d'un Consorci amb l'Agència Tributària estatal o altres fórmules per col·laborar en matèria d'eradicació del frau fiscal, el cert és que els ecosocialistes no tenen intenció de trencar el consens a què van arribar amb CiU i ERC a la comissió parlamentària sobre el concert econòmic. El secretari general d'IC, Joan Herrera, s'ha mostrat confiat que hi haurà "un acord que incorpori la necessitat de millorar el finançament local, la lluita contra el frau, progressivitat fiscal i elements solidaritat", i ha reclamat una "clàusula social" per garantir que l'increment de recursos amb el nou finançament es destini a polítiques socials i no a abaixar impostos. La portaveu d'ERC al Parlament, Anna Simó, ha deixat clar que ERC no dubtarà a despenjar-se si en el procés d'esmenes es modifica l'estructura del model de concert consensuat amb CiU i ICV-EUiA en comissió. El desenllaç, aquest dimecres.

stats