Política 04/12/2018

El grup de suport als presos en vaga de fam coordina els primers dejunis a Montserrat, Cornellà i Barcelona

En formen part les entitats i els partits independentistes, a més de Nuet i Alamany dels comuns

Núria Orriols
2 min
La presentació al Col·legi de Periodistes de Catalunya

BarcelonaNeix el grup de suport dels presos polítics en vaga de fam. La plataforma està formada per diverses entitats, entre les quals l'ANC, Prou Ostatges i Òmnium, les entitats municipalistes del sobiranisme i també els partits independentistes JxCat, ERC, el PDECat i la CUP. Hi participen els diputats dels comuns Elisenda Alamany i Joan Josep Nuet a títol individual. L'objectiu de la plataforma, presentada pels exmembres de l'ANC Jordi Vilarasau i Vicenç Relats, és coordinar totes les iniciatives de suport que sorgeixin amb la voluntat d'"amplificar" la denúncia de Jordi Sànchez, Jordi Turull, Josep Rull i Joaquim Forn sobre el "bloqueig" del Tribunal Constitucional als seus recursos d'empara.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Vilarasau ha explicat que des de diumenge, arran de l'inici de la vaga de fam de Sànchez i Turull, van començar a sorgir iniciatives de la societat civil vinculades a la lluita no-violenta, i que van veure la necessitat de coordinar-les a través d'un grup de suport. Cadascuna de les entitats que en forma part farà accions en el seu "àmbit d'actuació". És a dir, els partits ho faran de forma institucional, les entitats civils en forma de mobilitzacions i les entitats locals als municipis. De fet, aquest dimarts, la portaveu del Govern, Elsa Artadi, ha dit que les iniciatives es canalitzaran a través d'aquest grup de suport.

Entre les accions que ja s'estan preparant hi ha diverses jornades de dejuni coordinades per la web de Prou Ostatges. Relats, que va ser membre de l'ANC i impulsor d'un seguit de dejunis l'any passat a la casa parroquial de Santa Maria de Cornellà per reclamar la llibertat dels presos polítics i els exiliats, ha sigut l'encarregat d'explicar les iniciatives: aquest diumenge a Montserrat a les 19 h es preveu iniciar un dejuni col·lectiu fins al dia de Nadal en què els participants s'aniran rellevant (faran un mínim de dos dies de dejuni i un màxim de set). El divendres 14 de desembre se n'ha organitzat un altre a Cornellà, fins al 21 de desembre, i probablement n'hi haurà un altre el 7 de desembre a Barcelona que encara s'ha de concretar.

Accions el 6-D, coincidint amb el 40è aniversari de la Constitució

Jordi Vilarasau, metge i amic personal de Jordi Sànchez, ha explicat que ahir dilluns a la tarda hi va haver una reunió de totes les entitats i partits que formen la plataforma per començar a coordinar les iniciatives que estan sorgint. També ha anunciat que l'AMI iniciarà una sèrie de mocions per donar suport als presos polítics en vaga de fam i denunciar el "bloqueig" dels recursos d'empara al Tribunal Constitucional.

Segons han explicat, aquest grup treballa en diverses accions que es durien a terme el 6 de desembre, coincidint amb el 40è aniversari de la Constitució.

stats