Política 20/12/2016

"No és un debat sobre llibertat d'expressió": PP, PSOE i C's veten la derogació del delicte d'injúries a la Corona

ERC, que ha presentat la iniciativa al Congrés, denuncia la "concepció medieval" de l'Estat

Mariona Ferrer I Fornells
2 min
Imatge d'un retrat del Rei d'Espanya cremant al final de l'acte de l'esquerra independentista en la Diada de l'11 de Setembre del 2016

MadridLa comissió de Justícia del Congrés ha rebutjat aquest dimarts una proposició no de llei presentada per Esquerra per reclamar al govern espanyol que deroguin els delictes d'injúries a la Corona i d'ultratge a Espanya que preveuen els articles 490.3, 491 i 543 del Codi Penal. Tant PP com PSOE i Ciutadans han defensat que "no es tracta d'un debat sobre la llibertat d'expressió", tal com reivindicaven els republicans.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

La diputada d'ERC Ester Capella, ha recordat que la llibertat d'expressió és un dret fonamental que recull la Declaració Universal dels Drets Humans, i que "una democràcia avançada i moderna ha d'assegurar a la ciutadania el seu ple dret" a exercir-la. Per a Esquerra, els dos delictes parteixen d'una "concepció medieval" de l'Estat.

"Em sembla que els que es consideren demòcrates el que haurien de sacralitzar abans de la monarquia és la pròpia democràcia", ha assenyalat, i ha titllat "d'autèntica bogeria" que et puguin posar a la presó per haver cremat una foto del rei. Capella també ha denunciat la "utilització ideològica i perversa del codi penal" i ha preguntat als "partits constitucionalistes" "què dirien si en un país àrab condemnessin a la presó un membre de l'oposició per haver cremat un retrat".

Des del grup d'Units Podem, el diputat d'En Comú Jaume Moya ha donat suport a ERC i ha enumerat tots els tractats europeus en què es defensa la llibertat d'expressió. "Perseguir accions simbòliques de lliure expressió és una cosa més pròpia de règims autoritaris", ha advertit.

El PSOE ha estat el que ha hagut de fer més equilibris per justificar el seu rebuig a la iniciativa. El diputat socialista Pedro José Muñoz ha defensat que el seu partit està a favor de regular aquests delictes però en cap cas de derogar-los. "No és un debat sobre llibertat d'expressió si no una opció que ha pres un partit democràtic", ha assenyalat després de recordar que tant França, com Itàlia i Alemanya tenen tipificats delictes similars perquè han passat per "anys de dictadura".

Tant PP com Ciutadans han assenyalat que no es tracta de delictes en contra d'una sola persona, com Felip VI, sino en contra de totes les institucions de l'Estat i que quan es crema un retrat del rei s'ofèn el conjunt dels espanyols.

Superar aquest tipus de 'censures'

La proposició no de llei d'ERC recorda que en països de llarga tradició democràtica com els Estats Units, el dret constitucional considera que "la crema i altres actes de dessacralització de la bandera nord-americana estan protegits" perquè els consideren llibertat d'expressió. Segons el text, l'estat espanyol hauria de "superar" aquest tipus de "censures" que tipifiquen com a delictes la crema de banderes o la injúria a la Corona des d'un concepte de "sacralització" de la imatge del rei.

Recorda així també diversos exemples de "persecució" per aquests delictes, com la portada d''El Jueves' del 2007 en què Felip VI sortia tenint relacions amb Letícia, la crema de les fotos del rei a Girona amb motiu de la visita del llavors príncep, el cas del raper mallorquí el 2012 per fer referències a la monarquia en alguns versos i, finalment, les últimes 5 detencions de militants de la CUP per la manifestació durant la Diada.

stats