Política 30/10/2019

Només l'11% dels catalans creuen que el Procés acabarà en independència, tot i que la majoria votaria 'sí' en un referèndum

L'ICPS publica el seu sondeig anual, en què també baixa la percepció d'un pacte amb l'Estat

Aleix Moldes
2 min
Vista aèria de plaça Espanya, plena de gom a gom, durant la manifestació de la Diada 2019

BarcelonaEls blocs més o menys es mantenen estables des de la tardor del 2017. L'independentisme continua acumulant victòries a les urnes, però la xifra del 50% se li continua resistint. L'unionisme no suma noves complicitats, però és prou fort com per mantenir el pols a les institucions. I en el terreny dels grisos es mantenen els comuns, en contra de la repressió però també de qualsevol via unilateral per assolir la independència. En situació d'empat infinit, les expectatives de la ciutadania també es veuen afectades i, segons el sondeig anual de l'Institut de Ciències Polítiques i Socials (ICPS), cada cop són menys els que pensen que el Procés acabarà amb independència.

Només l'11% comparteix aquesta idea (en retrocés des del 17% al qual va arribar el 2015), però també són menys els que esperen que tot es resolgui amb un acord amb l'Estat per reforçar l'autogovern de Catalunya. El 41%, tres punts menys que l'any passat i cinc menys que el 2015, veu viable un pacte d'aquestes característiques, mentre que pugen dos punts (fins al 26%) els que pensen que simplement polítics, entitats i societat independentista acabaran abandonant el Procés. Respecte a l'enquesta de l'any passat, els que més creixen són els indecisos i els que no contesten.

Són 1 de cada 10 els que creuen que el Procés acabarà amb la independència de Catalunya, però el percentatge s'incrementa fins al 34% dels enquestats quan es pregunta si desitgen que sigui així. De fet, encara en són més, el 46%, els que ja tenen decidit que votarien en un referèndum. Un 31,5%, en canvi, optarien pel no, un 1% ho faria en blanc, un 6% no ho sap, i hi ha un 15,4% que diu que no votaria en un referèndum d'aquestes característiques. Si s'exclouen aquests últims que ja diuen que no hi participarien, el podria enfilar-se fins al 54,4% i el no fins al 37,2% sense comptar els indecisos.

Els percentatges es capgiren quan, en lloc de preguntar per un referèndum, l'ICPS pregunta als enquestats si prefereixen que Catalunya sigui un estat independent o bé que continuï formant part de l'estat espanyol. El 48,2% diu que prefereix que continuï dins d'Espanya i el 43,6% que assoleixi la independència.

Optimisme moderat

Entre els votants independentistes, els més optimistes són els de la CUP i JxCat. Un 32,7% dels primers i un 31,6% dels segons confien que el Procés culmini amb la independència. Un 19,6% dels d'ERC també hi confien, tot i que entre els votants republicans són gran majoria els que opinen que s'acabarà amb un acord amb l'Estat per obtenir més autogovern (42,4%).

Només els votants del PP creuen majoritàriament que el conflicte acabarà amb la renúncia al Procés per part de l'independentisme (37,5%), mentre que entre els del PSC, comuns i Ciutadans creuen que l'acord és l'opció més probable.

stats