Política 11/10/2012

De Gispert es perfila com a candidata a repetir la presidència del Parlament

Ascendirà al número 5 de les llistes de CiU per Barcelona

Efe
2 min
Núria de Gispert, presidenta del Parlament / ACN

BarcelonaNúria de Gispert es perfila com a número 5 de la candidatura de CiU i candidata a repetir en la presidència del Parlament, mentre que Oriol Pujol apunta com a número tres de la llista, només per darrere d'Artur Mas i Joana Ortega, segons han assenyalat a Efe diverses fonts de la direcció de CiU.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Diumenge que ve, al Palau de Congressos de Catalunya, els consells nacionals de CDC i d'Unió aprovaran conjuntament les candidatures de CiU a les eleccions catalanes del 25 de novembre.

Oriol Pujol i Artur Mas estan confeccionant la llista de noms convergents, si bé és el president català qui té l'última paraula i acostuma a guardar-se, fins a l'últim moment, el secret sobre la composició definitiva de les candidatures.

Però alguns detalls ja es van clarificant, sobretot pel que fa a Unió, les direccions intercomarcals de Barcelona ciutat i Barcelona comarques de la qual han acordat avui la distribució dels llocs que els correspondran a la llista per la circumscripció de Barcelona.

Ja estava clar que Joana Ortega, actual vicepresidenta del Govern, repetiria, com el 2010, al número dos de la llista, per darrere d'Artur Mas.

Avui, segons les fonts consultades, s'ha acordat que Núria de Gispert, que a les eleccions de fa dos anys va ocupar el lloc 12, passi a situar-se aquesta vegada al número 5, per reforçar el seu perfil amb vista a repetir com a presidenta del Parlament si CiU torna a obtenir majoria a la cambra catalana.

Ramon Espadaler cediria aquest número 5 i s'ubicaria en el 7, mentre que Marta Llorens, portaveu d'Unió, avançaria al 12.

Antoni Castellà, cara visible del sector independentista d'Unió, passarà de ben segur del número 7 que va ocupar el 2010 a un lloc més endarrerit, encara que, de la mateixa manera que Assumpció Laïlla, figurarà en llocs de la llista que li permetran aconseguir un escó sense problemes, a diferència de Josep Maria Vila d'Abadal, que ha renunciat després d'haver-se negat a concórrer en llocs molt endarrerits.

Diverses fonts consultades donen per fet que Oriol Pujol, secretari general de CDC des del mes de març passat, ascendirà al número tres de la candidatura de CiU.

Una de les incògnites és saber si tots els consellers que van concórrer en les llistes de CiU el 2010 –com Felip Puig, Lluís Recoder, Irene Rigau o Josep Lluís Cleries– repetiran presència.

En cas que sigui així, segons les fonts esmentades, Felip Puig, actual conseller de l'Interior, podria ocupar el quart lloc, però un dels problemes que té CiU a l'hora de quadrar les seves candidatures és el compliment de la llei de paritat, que exigeix incloure almenys dues dones en cada tram de cinc candidats.

És per això que no serà fàcil combinar la presència de noms com Lluís Recoder o Josep Lluís Cleries amb pesos pesants a CDC com Jordi Turull, Lluís Corominas o Josep Rull.

Les fonts consultades donen per feta la presència de Meritxell Borràs, Neus Munté o Maria Senserrich en llocs de sortida.

D'altra banda, l'alcalde de Valls, Albert Batet, encapçalarà la llista de CiU per Tarragona en substitució de Josep Poblet, mentre que Albert Batalla per Lleida i Santi Vila per Girona tenen tots els números de repetir com a caps de llista.

stats