Política 28/09/2017

El relator especial de l'ONU per la llibertat d'expressió exigeix "respecte" per als drets fonamentals al referèndum

El comunicat, que també signa un expert independent, s'ha publicat a la pàgina de l'oficina de l'Alt Comissionat de les Nacions Unides per als Drets Humans

Enric Borràs
2 min
Reunió de l'Assemblea General de les Nacions Unides el 29 de setembre a Nova York

BarcelonaEl relator especial per a la protecció de la llibertat d'expressió i d'opinió de les Nacions Unides, David Kaye, ha signat un comunicat on reclama a les autoritats espanyoles que s'assegurin que les mesures que es prenguin arran de l'1 d'octubre "no interfereixin amb els drets fonamentals de llibertat d'expressió, reunió i associació, i de participació pública". El text, que també signa l'expert independent en promoció d'un ordre internacional democràtic i equitatiu Alfred de Zayas, diu que "Espanya ha de respectar els drets fonamentals en la resposta al referèndum català".

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

El text signat pels dos experts recorda la convocatòria del referèndum d'autodeterminació i que el Tribunal Constitucional l'ha desautoritzat, però afegeix: "Independentment de la legalitat del referèndum, les autoritats espanyoles tenen la responsabilitat de respectar els drets que són essencials per a les societats democràtiques". Kaye i Zayas també recorden que centenars de milers de catalans han pres els carrers en protestes i les tensions s'han disparat "amb les autoritats escorcollant impremtes i confiscant material del referèndum", i afegeixen que s'han bloquejat webs, s'han aturat actes polítics, s'han detingut polítics i s'inculpa els líders de protestes massives amb el delicte de sedició.

"Les mesures que estem presenciant són preocupants perquè sembla que violen drets individuals fonamentals, i es retalla la informació pública i la possibilitat de debat en un moment crític per a la democràcia espanyola", insisteix el contundent comunicat, que s'ha publicat a la pàgina web de l'oficina de l'Alt Comissionat de les Nacions Unides per als Drets Humans. El text recorda que dijous passat més de 4.000 policies van desembarcar a Catalunya amb l'ordre "d'actuar" en cas que es fes el referèndum.

"Ens preocupa que aquesta ordre i la retòrica que l'acompanya puguin augmentar les tensions i els disturbis socials", han afirmat els experts. Per això reclamen a tots els bàndols que "evitin la violència de qualsevol mena per garantir protestes pacífiques".

stats