ELECCIONS 25-N
Política 21/11/2012

Junqueras, sobre ICV: "Si no saben què votarien en un referèndum, com ho decidiran? Faran un sorteig?"

El líder republicà ha demanat al seu electorat que es mobilitzi per no perdre ni un sol vot el 25-N davant d'unes eleccions en què es disputa "el futur de Catalunya"

Acn
3 min
Oriol Junqueras, durant el míting de Lleida d'aquest dimecres. / ACN

LleidaEl candidat d'ERC a la presidència de la Generalitat, Oriol Junqueras, s'ha mostrat irònic en el míting d'aquest dimecres a Lleida. Sobretot amb ICV-EUiA i el seu candidat, Joan Herrera, després que aquest hagi evitat respondre què votaria en un referèndum d'independència perquè aquest moment encara no ha arribat. "Si no saben que votarien en cas de referèndum, com ho decidiran? Faran un sorteig?", ha preguntat a les més de cinc-centes persones que omplien la sala central 'Cap Pont' de la Universitat de Lleida. Davant d'una formació que "no sap què vol", el candidat republicà ha demanat el vot per ERC, que té "molt clar" el full de ruta que ha de portat a la independència de Catalunya. "A veure si resulta que coses tan important com aquestes no les tenim clares. Què hi fem en política? Que els partits polítics no haurien d'intentar orientar la nostra societat?", ha preguntat en relació a la "indefinició" dels ecosocialistes pel que fa a la independència de Catalunya.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

De fet, Junqueras ha tingut temps per ser irònic, també, amb CiU i PSC. De la federació nacionalista ha lamentat que "hi ha gent que va cap a Holanda, altres cap a Puerto Rico, altres cap a Ítaca, i un altre que només pensa en quedar-se a l'Estat". Pel que fa als socialistes ha agafat el guant del cap de llista d'ERC per Lleida, Josep Cosconera, que poca abans havia recordat les "equivocacions" que han comès en algunes votacions al Congrés dels Diputats, com la darrera en què es declarava prioritari, també, el Corredor Central dels Pirineus.

Davant de partits que "no saben on van", d'altres "que s'equivoquen" i d'altres "que tenen una part de la gent que es volen quedar a l'Estat", Junqueras ha situat a ERC com la formació més "clara" i la que més treballarà per assolir la independència i la igualtat d'oportunitats al país.

"Tothom a votar"

Les eleccions del proper 25 de novembre són "històriques" i ERC ho té molt clar. "Nosaltres hem d'anar tots a votar. No en pot faltar cap ni un", ha exclamat Junqueras, que ha recordat una anècdota del seu avi que l'any 1936 tenia tan clar que les eleccions a la República eren molt importants "que va anar a votar set vegades". Aquest cop, Junqueras no ha demanat als seus votants que votin set vegades, però si que convencin "almenys" una altra persona que el projecte que representen és el millor.

Entre els molts arguments que el cap de llista d'ERC té per defensar el projecte independentista, aquest dimecres n'ha ofert un de nou per aquells que encara no estiguin convençuts. Pera Junqueras, els independentistes "fan millor cara" que els "altres". "N'estem tan contents que ens permetem fer-ne broma. Ells sempre surten disgustats. Sembla que tinguin una pedra al ronyó", ha comentat aconseguint una gran rialla general. "Nosaltres podem fer-ne broma i riure que és bastant més sa. Encara que només sigui perquè estem més sans ja val la pena ser independentistes", ha explicat.

Les properes eleccions al Parlament són tan importants perquè, segons el candidat republicà, "Catalunya es juga 16.000 milions d'euros, la possibilitat d'evitar acumular més deute públic, d'evitar retallades sanitàries i educatives, d'ajudar a les empreses a exportar, de crear llocs de treball, de defensar l'agricultura, i de garantir el futur dels joves". Reptes que en la ment de Junqueras tenen una premissa clara: la independència de Catalunya.

"Seré el futur president de la República Catalana"

Junqueras ha ofert el seu míting més eufòric des que ha començat la campanya electoral, potser contagiat per l'orador anterior, el cap de llista per Lleida, Josep Cosconera. El president d'ERC estava tan eufòric que ha arribat a dir als assistents que en el futur, ell serà "el president de la República Catalana". Junqueras ha recordat que mai a la història de cap país ha guanyat totes les eleccions el mateix partit. "Si això no ha passat mai enlloc del món, aquí tampoc passarà", ha assegurat plantejant la possibilitat que en un breu termini de temps ERC aconsegueixi desbancar a CiU per la presidència de la Generalitat.

stats