Política 04/05/2018

Otegi constata que hi ha gent "enfadada" per la dissolució d'ETA i acusa Rajoy de no tenir "agenda per la pau"

Jesús Eguiguren creu que s'haurien d'haver acostat els presos abans que es deixessin les armes

Ara
2 min
Arnaldo Otegi visita avui Catalunya per primer cop des que va sortir de la presó.

BarcelonaEl dia que ETA escenificarà el seu adeu en un acte a Kambo, al País Basc francès, hi ha persones a l'estat espanyol que estan "enfadades" que això passi. Aquest és el diagnòstic que en fa el líder de l'esquerra abertzale, Arnaldo Otegi, que en una entrevista a Catalunya Ràdio ha assegurat que aquesta molèstia "es nota" en molta gent quan parla. Implícitament es referia al govern espanyol, a qui després ha acusat de "no tenir agenda per la pau". "Mariano Rajoy no té una agenda democràtica i creu els problemes es resolen sense fer res", ha criticat, motiu pel qual té una "sensació agredolça" de la fi d'ETA.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

El secretari general de Sortu ha assegurat que és una "bona notícia per al país" que ETA hagi decidit dissoldre's, però ha advertit que queda "molt camí per recórrer". En aquest sentit, s'ha mostrat convençut que "s'arribarà a acords" i que es podrà "parlar dels problemes que continuen existint", en una referència a l'acostament dels presos. "Ja no hi ha excuses", ha reivindicat Otegi, que ha subratllat que ETA ha complert amb els compromisos de la Conferència d'Aiete del 2011. Tot i que no ha volgut entrar a valorar les absències en l'acte d'avui a Kambo, ha assenyalat que en dies així es demostra "l'altura dels lideratges polítics".

Otegi ha coincidit en l'entrevista amb Jesús Eguiguren, el seu interlocutor durant molts anys en el procés de pau. L'exsocialista ha opinat que amb l'abandonament de les armes va arribar la pau a Euskadi, i creu que fins i tot abans d'aquest pas s'hauria d'haver començat a canviar la política penitenciària. "Per a nosaltres no hi ha cap problema en avançar cap a la convivència", ha remarcat Eguiguren, que ha volgut agrair a l'expresident del govern espanyol José Luis Rodríguez Zapatero el seu paper en el conflicte.

L'exlíder socialista va demanar ahir "intel·ligència" i "discreció" per culminar la fi d'ETA, cosa que Otegi ha interpretat com una "picada d'ullet" a l'acostament dels presos. "Tinc dubtes que ho faci Rubalcaba", ha dit el líder abertzale. Eguiguren ha lamentat que en aquest moment no hi hagi un executiu decidit a "fer passos", però ha recordat que els jutges per iniciativa pròpia també poden canviar la situació personal dels empresonats.

stats