Política 28/04/2018

La tria del pla D per a la investidura fa aflorar les diferències dins de JxCat

Senserrich es mostra partidària de no forçar l'aprovació de la reforma de la llei de la presidència per no posar en "risc" més persones

Acn
3 min
Maria Senserrich: “No hi ha d’haver eleccions. És una premissa infranquejable”

BarcelonaEl doble revés contra la investidura de Carles Puigdemont ha fet aflorar la necessitat de nomenar un candidat alternatiu. Junts per Catalunya (JxCat) no desobeirà les resolucions del Tribunal Constitucional (TC) ni el Consell de Garanties per investir Puigdemont, tal com ha pogut saber l'ARA, i això ha tret a la llum les diferències dins de la formació sobre la tria del candidat D.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

La portaveu del PDECat, Maria Senserrich, ha obert la caixa dels trons. En una entrevista a l'ACN, ha afirmat que cal que els 34 diputats de JxCat avalin el nom del quart candidat a la investidura, i ha insistit que cal escoltar "totes les veus" del grup parlamentari, incloses les dels seus "presos polítics". Senserrich ha demanat que la formació independentista majoritària dialogui internament però també amb ERC, sense descartar la CUP ni CatComú: "No podem anar tancant portes al món sobiranista, la gent no ens ho perdonaria", ha subratllat. Així mateix, la portaveu del PDECat s'ha mostrat partidària de no forçar l'aprovació de la reforma de la llei de la presidència que impulsa JxCat per no posar en "risc" més persones. El Consell de Garanties Estatutàries (CGE) va dictaminar dijous que la investidura a distància és inconstitucional.

Després de les decisions del TC i el CGE, Senserrich ha constatat que cal analitzar "fins a quin punt s'ha de tensar la corda", alhora que ha admès que serà complicat investir algú mitjançant la reforma de la llei de la presidència. A més, ha descartat del tot repetir eleccions. La portaveu del PDECat, doncs, ha apuntat que cal explorar totes les vies possibles per formar Govern, inclòs el "possible escenari" de proposar un nou candidat. Aquest quart nom ha de tenir l'aval de tot el grup, tal com remarca: "Els 34 diputats de JxCat han d'estar-hi d'acord, val el mateix el vot del número 6 [de la llista] que el que anava de 20, s'han d'escoltar totes les veus, sense discriminar ningú".

Senserrich també ha demanat una certa calma per estudiar durant els pròxims dies "quin marge hi ha", alhora que ha recordat que els "presos polítics" amb carnet del PDECat, Jordi Turull, Josep Rull, Quim Forn, així com Jordi Sànchez, han demanat "explícitament" que es formi ja un executiu.

Crítiques a Senserrich

Les paraules de la portaveu del PDECat han tocat el voraviu dins de la formació. La primera a reaccionar ha sigut l'alcaldessa de Girona, Marta Madrenas, que ha fet una piulada en què ha avisat que "si hi ha d'haver un candidat ha de ser Puigdemont o qui digui Puigdemont" i que, "naturalment, tindrà tot el suport de tot el grup parlamentari", llevat, ha afirmat, "que es vulgui anar a eleccions".

L'expresident de l'AMI Miquel Buch ha sigut encara més contundent: "Doncs jo no em sento representat per la direcció d'un partit que la mateixa setmana que exigeix un govern al president Carles Puigdemont l'amenaça amb qui ha de ser el candidat", ha sentenciat a Twitter.

El coordinador organitzatiu del PDECat, David Bonvehí, ha sortit al pas de la polèmica i ha fet una altra piulada en què insisteix que Puigdemont "és el president legítim de Catalunya": "Sempre som al seu costat". Amb tot, ha insistit en la idea de Senserrich que val també "consensuar" les decisions amb els presos amb carnet del PDECat: "La paraula consens és noble i legítima, tothom que coneix la direcció del PDECat sap que ni amenaça ni imposa".

El president de l'AMI i alcalde de Port de la Selva (Girona), Josep Maria Cervera (PDECat) ha defensat que el pròxim president de la Generalitat hauria de ser Carles Puigdemont perquè el considera l'opció legítima després dels resultats de les eleccions, però admet que actualment la situació és "bastant complicada". "Hem de proposar a tothom que tingui la possibilitat de ser proposat. Fer una altra cosa seria dir que ja estem donant per fet que hi haurà una condemna per a gent que de moment no la té", ha conclòs en al·lusió als encausats pel procés sobiranista.

stats