Política 31/05/2018

El PNB confirma el seu suport a la moció de censura de Pedro Sánchez

Sánchez ja ofereix als bascos parlar dels pressupostos del 2019

Júlia Manresa / Maiol Roger
2 min
El president del PNB, Andoni Ortuzar, amb el Lehendakari Íñigo Urkullu / MIGUEL TOÑA / EFE

MadridEl PNB ha tornat a ser decisiu aquesta setmana per al futur del govern espanyol. Fent-se pregar, el seu portaveu al Congrés de Diputats, Aitor Esteban, ha confirmat en l'última frase de la seva intervenció el suport a la moció: "Creiem que responem al que majoritàriament demanda la ciutadania basca i a l'exercici de responsabilitat votant sí", ha proclamat Esteban, que posteriorment ha fet una demanda a Sánchez: "Confio que el diàleg promès sigui cert i no abusi de la prerrogativa que avui li donem".

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Abans, i segons han assegurat fonts populars a l'ARA, els 'jeltzales' ja havien comunicat per telèfon al PP que divendres votaran a favor de la caiguda del govern popular i, per tant, del canvi de president. També s'han adreçat al PSOE per fer-los saber la decisió, així com a la resta de grups de la cambra baixa. L'executiva dels nacionalistes s'ha reunit aquest dijous al matí a Vitòria i ha acordat fer l'anunci des de la tribuna del Congrés de Diputats.

En la seva intervenció, però, Esteban ha repartit a totes dues bandes amb l'ambivalència que ja caracteritza el seu partit. El portaveu del PNB ha retret als mitjans que hagin carregat sobre les espatlles del partit que representa la responsabilitat d'estabilitzar o desestabilitzar Espanya: "El govern en mans del PNB? Caram amb la nació espanyola, doncs!", ha començat el seu discurs amb sarcasme, assegurant que "no tenen cap interès a desestabilitzar" com tampoc a "governar Espanya".

La principal preocupació del PNB és mantenir l'estabilitat. I Sánchez s'ha esforçat a prometre als bascos que, si l'ajuden en la governabilitat, la seva minoria parlamentària no serà sinònim d'inestabilitat: "Si me'n surto, els mesos que vindran seran difícils", ha augurat Sánchez, alhora que ha dit que l'objectiu de tombar el PP justifica l'esforç: "Si un mira fora d'Espanya, la fragmentació parlamentària és tònica habitual. El que no hi ha són governs sentenciats per fets tan greus". Per demostrar el seu desig de mantenir "uns mesos el govern", fins i tot s'ha ofert ja a parlar amb el PNB dels pressupostos del 2019, que teòricament han de presentar-se d'aquí a tres mesos: "Espero que puguem trobar les bases per aprovar-los", ha desitjat, després d'elogiar el PNB per "saber treballar en la diversitat de la fragmentació".

Sánchez ha volgut ajudar amb el seu discurs a justificar la posició dels 'jeltzales', que tan sols fa una setmana apuntalaven el govern del PP aprovant els seus comptes. "Sé, senyor Esteban, que en el camí que havien dissenyat, pensant en la societat basca, això no estava previst", ha apuntat Sánchez. Però l'argument de bascos i socialistes és el mateix: el causant de la moció de censura és Mariano Rajoy i la seva negativa a dimitir. El PNB votarà demà que sí i farà president Sánchez sempre que el president del govern espanyol no canviï d'idea sobtadament.

stats