Política 14/08/2019

El PP registra la marca Espanya Suma i la seva versió a totes les autonomies preveient futurs tàndems electorals

Els conservadors formalitzen el nom que podria tenir una futura coalició electoral amb altres forces com Cs o partits regionals

Ara
2 min
Pla mitjà del president del PPC, Alejandro Fernández, durant una entrevista amb l'Agència Catalana de Notícies / ACN

BarcelonaEl PP ha registrat la marca Espanya Suma seguint la fórmula emprada a Navarra, on el paraigua de Navarra Suma va englobar un pacte amb PP, UPN i Ciutadans. A més, també n'ha inscrit la seva versió en 16 autonomies més, entre les quals a Catalunya. Segons fonts de la direcció nacional del partit han confirmat a Europa Press, els populars han fet aquesta passa per formalitzar el nom que podria tenir una futura coalició electoral amb altres forces, com Cs o formacions d'àmbits territorials.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

A Catalunya, la plataforma es diria "Catalunya suma". La formació l'ha creat "per si de cas" Cs s'avé a presentar-se conjuntament amb els populars en unes hipotètiques eleccions al Parlament. Tot i això, els populars són conscients que la formació d'Albert Rivera, ara amb Lorena Roldán al capdavant a Catalunya, no són partidaris d'aquesta fórmula. Així, fonts del PP apunten a l'ACN que ara com ara no hi ha res més que el registre de Catalunya Suma com a marca per si el partit taronja acaba, finalment, canviant d'idea. El diputat de Cs Nacho Martín Blanco descartava del tot dimarts a SER Catalunya una possible entesa per anar junts amb els populars. Per a Martín Blanco, el seu partit és el "referent incontestable" a Catalunya i la "casa gran del constitucionalisme" que cal preservar. Aquest dimecres, la portaveu de Cs, Lorena Roldán, ha tancat la porta novament a aquesta opció en declaracions a Europa Press: "Entenem que hi hagi partits que sí que ho volen després d'uns pèssims resultats". Per a Roldán, Cs és la única veu del constitucionalisme a Catalunya: "Un referent incontestable en la defensa dels drets i llibertats".

En una entrevista a l'ACN, el president dels populars a Catalunya, Alejandro Fernández, ha recriminat a Cs que vulgui "fer una opa hostil" al PP i que hagi abandonat, al seu entendre, el seu doble objectiu de combatre el nacionalisme i evitar que tingui la clau de la governabilitat a l'Estat. "En lloc de ser fidels a la seva missió fundacional, estan en una estratègia convençuts que farien el 'sorpasso' al PP", ha criticat. Tot i que ha explicat que la relació amb el partit taronja és bona a nivell personal, els ha recriminat que vulguin "substituir el PP". "És una estratègia errònia que està provocant que molts històrics de Cs ho hagin criticat i se n'hagin distanciat", ha recordat.

Sobre els governs que el PP sí que ha pogut encapçalar amb l'ajuda de Cs i Vox, el president del PPC ha assegurat que l'única "línia vermella" que posa a l'hora d'arribar a acords amb altres formacions és que condemnin el terrorisme", per la qual cosa exclou EH Bildu. Ha lloat els casos d'Andalusia i Múrcia i ha afirmat que no hi veu "ni un sol element de preocupació". "Hi havia gent que parlava d'hecatombe i ara s'han hagut de menjar les paraules", ha assegurat.

stats