Política 09/05/2019

El CIS preveu una debacle de les dretes

El PP perdria pràcticament totes les comunitats i la suma de les esquerres mantindria les grans ciutats

Dani Sánchez Ugart
4 min
WEB-Combo-Hemicicle-CIS

MadridEls resultats del 28-A, amb un reforç de les esquerres, tindrien continuïtat en les eleccions municipals i autonòmiques a 12 comunitats del 26 de maig, segons les previsions que va publicar ahir el Centre d’Investigacions Sociològiques (CIS). Les esquerres mantindrien la majoria de grans ajuntaments espanyols que ja controlen, i s’obriria la possibilitat de desbancar diversos governs autonòmics de dretes gràcies a la pujada generalitzada del PSOE, que arrabassaria al PP la victòria en places històricament conservadores com la Comunitat de Madrid o Castella i Lleó. En alguns casos, com a Múrcia, un tripartit entre Vox, Ciutadans i el PP sí que podria sumar una alternativa.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Les enquestes del CIS han sigut molt discutides en el passat, però van recuperar prestigi després d’acostar-se als resultats de les generals. En aquesta ocasió, el sondeig està fet durant la campanya de les generals -en una circumstància que afegeix soroll a les dades, segons ha admès el mateix responsable de l’organisme, José Félix Tezanos-, però apunta a un avenç de l’esquerra. Tot i que el repartiment d’escons i regidors és més proporcional en aquestes eleccions, la divisió de la dreta la continuaria penalitzant. La decisió de Pedro Sánchez de convocar eleccions generals just abans de les autonòmiques, que va posar nerviosos els seus barons, funcionaria per al PSOE i portaria un maldecap més al PP de Pablo Casado.

Canvi a Madrid

Gabilondo podria ser president, tot i que sense una majoria clara

Les esquerres podrien guanyar la Comunitat de Madrid. El PSOE guanyaria les eleccions, amb un 26,1% dels vots, i entre 33 i 38 escons, seguit del PP, amb un 22,9% i entre 29 i 33 escons. En tercer lloc hi hauria Ciutadans, amb un 16,4% dels vots i entre 21 i 24 escons. La batalla entre Podem i Més Madrid, la candidatura d’Íñigo Errejón, es decantaria per la mínima a favor del partit de Pablo Iglesias, amb un 13% dels vots i entre 17 i 19 escons, pel 12,8% dels errejonistes, que els serviria per obtenir de 16 a 18 escons. Vox, per la seva banda, obtindria un 5,7% dels vots, a prop de quedar-se fora del llindar mínim del 5%, i trauria entre 6 i 8 escons. Així, les dretes sumarien entre 56 i 65 escons, mentre que els tres partits d’esquerres pujarien fins als 66-75, amb una victòria clara que permetria la investidura del candidat socialista, Ángel Gabilondo. Tanmateix, l’aspirant socialista estaria a prop de perdre la majoria absoluta per la part baixa de la forquilla.

Si es confirmessin els resultats del CIS, el PP mantindria la primera plaça de les dretes i no es veuria superat per Cs, com sí que va passar a les generals a Madrid. Tot i així, Pablo Casado veuria com el seu partit perd la principal comunitat que governa i el major contrapès al govern espanyol, fet que molt probablement obriria una batalla orgànica pel seu relleu.

Carmena, consolidada

L’alcadessa de Madrid reforçaria la majoria progressista

Pel que fa a l’Ajuntament de Madrid, l’alcaldessa Manuela Carmen arrasaria als comicis amb entre 21 i 23 regidors, gairebé el doble que els 13-15 del PP, que tot i així es mantindria per sobre del PSOE, amb entre 10 i 12 escons, i Ciutadans, que no s’enlaira a l’ajuntament de la capital, amb entre 8 i 9 escons. Vox entraria al consistori amb 2 o 3 escons, però de nou se’n situaria al caire, perquè només supera per 8 dècimes el llindar mínim del 5%. Fins i tot en la part alta de les previsions les dretes no serien capaces de fer ombra al pacte d’esquerres que governa la capital, i que va obtenir la victòria per només un regidor el 2015.

València, progressista

Ribó també revalidaria el càrrec, amb un PSOE enfortit

A València, l’alcalde Joan Ribó mantindria la batllia amb una suma d’esquerres amb Podem i el PSOE i una victòria clara, amb entre 9 i 11 regidors, seguit dels socialistes, amb entre 6 i 8, i el PP i Ciutadans, amb entre 6 i 7; Podem, que en trauria entre 3 i 4, i Vox, que faria el salt amb 1 o 2 regidors. Els resultats deixarien qualsevol possibilitat de pacte de dretes molt lluny de superar l’actual acord progressista, que podria repetir fórmula, com ja va passar a les eleccions autonòmiques del passat dia 28.

Victòria d’Armengol

L’actual presidenta balear superaria el PP i podria repetir

Pel que fa a les autonòmiques de les Illes Balears, el PSOE guanyaria les eleccions amb entre 17 i 19 escons, seguit del PP, amb entre 14 i 16. Ciutadans en trauria entre 9 i 10, Podem, entre 7 i 8; Més, els mateixos que té ara, i el PI, entre 2 i 3. Vox podria quedar fora del Parlament o obtenir un sol escó. L’actual presidenta, Francina Armengol, arrabassaria així el primer lloc als populars i tindria diverses opcions de pacte. Només amb Podem podrien quedar a un sol escó de la majoria absoluta, la qual superarien de llarg amb la incorporació de Més, que ara ja forma part del govern. Seria la primera vegada que el PP perd unes eleccions a les Illes Balears des que existeix la formació com a tal.

Sevilla, vermella

El PSOE amplia la victòria i repetiria a l’Ajuntament

El PSOE guanyaria àmpliament les eleccions municipals a Sevilla, amb entre 13 i 15 regidors, a tocar de la majoria absoluta, que és de 16. El PP obtindria entre 8 i 10 regidors i Vox quedaria fora del consistori. Endavant Sevilla, la coalició que aplega Podem, aconseguiria 5 o 6 regidors i Ciutadans 3 o 4. Això donaria al PSOE la possibilitat de repetir alcaldia amb Juan Espadas, que podria mantenir l’actual forma de pacte amb la marca local de Podem, o mirar a Ciutadans per governar.

stats