Política 11/02/2014

El PP es quedarà sol al Congrés limitant la justícia universal

El ple debat aquest tarda restringir les condicions en què un jutge espanyol pot investigar delictes comesos fora de l'Estat

Efe
2 min
Ruiz-Gallardón a la roda de premsa del consell de ministres / EFE

MadridEl ple del Congrés debat aquest dimarts a la tarda una proposició de llei del PP per restringir les condicions en què un jutge espanyol pot investigar delictes comesos fora del territori espanyol, com la repressió al Tibet. És el que es coneix com a justícia universal. Tota l'oposició hi votarà en contra.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Els grups de l'oposició han criticat la "urgència" del PP per aprovar "per la porta del darrere" la seva proposició de llei per limitar les possibilitats de l'Audiència Nacional per investigar casos ocorreguts fora d'Espanya. Amnistia Internacional, juntament amb 16 organitzacions més, ha lliurat una carta al Congrés dels Diputats per exigir als grups parlamentaris que rebutgin la reforma de la llei orgànica del poder judicial relativa a la jurisdicció universal.

La proposició del PP proposa que els jutges només puguin investigar delictes de genocidi o lesa humanitat quan la causa es dirigeixi contra ciutadans espanyols o ciutadans estrangers que resideixin habitualment a Espanya o l'extradició hagi estat denegada.

Els delictes de l'anomenada 'jurisdicció universal' seran perseguibles sempre que els responsables criminals siguin espanyols o estrangers amb nacionalitat espanyola després d'haver comès el fet i només si la víctima o la fiscalia han presentat una querella als tribunals.

La proposició de llei del PP també fixa les condicions en el cas de delictes de desaparicions forçoses i tortures, com el fet que el presumpte responsable sigui espanyol o que la víctima fos espanyola en el moment dels fets i sempre que l'imputat es trobi a l'Estat.

L'Audiència Nacional tramita en aquest moment diverses causes sota aquest principi de justícia universal. Una d'elles és la causa del Tibet que investiga el jutge de l'Audiència Nacional Ismael Moreno, en la qual tots els querellats són ciutadans xinesos, entre ells dos expresidents d'aquest país, mentre que els querellants són el Comitè de Suport al Tibet, la Fundació Casa del Tibet i un lama de nacionalitat espanyola.

Precisament aquest dilluns, el jutge Moreno va ordenar la recerca i captura per a la detenció i ingrés a la presó incondicional de cinc exlíders comunistes xinesos, entre ells l'expresident Jiang Zemin, per delictes de genocidi, tortures i lesa humanitat en relació a la repressió al Tibet.

stats