Política 30/05/2018

El PP tem que l'opció d'un "govern Frankenstein" tiri endavant i apuja la pressió al PNB pels pressupostos

El partit de Rajoy creu que l'opció d'una entesa entre PSOE, Podem i Cs està descartada

Dani Sánchez Ugart
2 min
El president del govern espanyol, Mariano Rajoy, al seu escó del Congrés

MadridL'estat d'ànim al PP davant la imminent moció de censura de Pedro Sánchez va transitant a mesura que s'acosta l'hora clau, a partir de dijous al matí. Els populars, que tenien molt clar en un principi que no hi havia cap suma possible per descavalcar Mariano Rajoy veuen amb preocupació com pugen les opcions d'una entesa entre el PSOE, Podem, els independentistes catalans i els nacionalistes bascos. Fonts populars han confessat aquest dimecres que aquesta opció no està descartada, perquè no han aconseguit de moment lligar el suport del PNB a l'actual president espanyol, que està assumint directament la negociació amb els 'jeltzales'.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Per mirar de persuadir-los, els populars estan incrementant els decibels de l'amenaça d'arrasar els pressupostos generals de l'Estat que van pactar fa només una setmana. El portaveu al Congrés del PP, Rafael Hernando, ha avisat que el PSOE "no podrà treure endavant" uns pressupostos que va rebutjar. Segons el portaveu, es perdrien les millores incloses als comptes, com la pujada de les pensions, o l'augment del permís de paternitat.

Fonts populars han precisat després que no es tracta que el PP tingui pensat tombar els comptes al Senat, on té majoria absoluta, i per on encara han de passar. L'amenaça del PP passa més aviat per introduir esmenes en el tràmit a la cambra alta, per forçar que tornin al Congrés, i sigui el PSOE qui hagi de decidir si vota a favor d'uns comptes que ja ha rebutjat. Una situació enverinada que afegeix dubtes en l'horitzó als 'jeltzales'.

Però tot i aquesta arma, al PP no tenen seguretats. Amb els independentistes catalans cada cop més a prop del sí a la moció, el PNB continua sospesant el sí a una moció que els suposaria allunyar el fantasma de les eleccions i debilitar la seva bèstia negra, Albert Rivera, o assegurar els pressupostos.

stats