Política 13/01/2015

PP i PSOE arriben a un acord d'Estat de mesures urgents contra el jihadisme

L'acord buscarà el màxim consens entre els partits del Congrés i s'evitaran les formacions que no tenen representació. Aquesta llei es tramitarà paral·lelament a la reforma del Codi Penal, on després s'inclouran les mesures preses

Efe
2 min

MadridEl PP i PSOE han acordat aquest dimarts negociar de forma urgent mesures contra el terrorisme jihadista, que plasmaran en una proposició de llei orgànica que es tramitarà de forma paral·lela al Codi Penal, ja que consideren que es tracta d'una qüestió d'estat.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Els ministres d'Interior, Jorge Fernández Díaz, i de Justícia, Rafael Catalá, s'han reunit amb una delegació del PSOE encapçalada amb el seu portaveu al Congrés, Antonio Hernando, per entomar la lluita contra el terrorisme jihadista. Després de la trobada, de només una hora, els ministres han explicat que en aquesta proposició de llei s'inclouran mesures contra aquest tipus de terrorisme prenent com a base les esmenes que s'han presentat (dotze del PP) a la reforma del Codi Penal relacionades amb aquest assumpte.

La seva intenció és incorporar a la resta dels grups parlamentaris i demà mateix ja començaran a treballar-hi. Ara bé, no hi convidaran a partits fora del Congrés, com Podem o Ciutadans, perquè consideren que la proposició de llei s'ha de subscriure pels grups que tinguin representació a les Corts.

Donat que els socialistes no estan d'acord amb tot el contingut de la reforma del Codi Penal, PP i PSOE han decidit separar les qüestions relacionades amb el terrorisme jihadista i negociar-les en un text independent que es tramitarà de forma paral·lela. Hernando ha explicat que el govern espanyol i el PP han accedit a la petició del PSOE de separar la negociació del Codi Penal. Tot i que no han entrat en el fons de la qüestió, els socialistes ja han avisat que hi ha uns cinc artiles que podrien suposar una inseguretat jurídica amb els quals, a més, no estarien d'acord.

Sense data encara per l'aprovació definitiva, Catalá ha assegurat que serà en l'actual període de sessions (el primer semestre de l'any). El proper dia 21 el Congrés aprovarà previsiblement la reforma del Codi Penal (que després passarà al Senat) i la voluntat és que no hi hagi "massa desfassament temporal" amb el paquet de mesures antiterroristes, que s'inclouran després al Codi.

stats