POLÈMICA
Política 08/02/2016

L'Ajuntament de Madrid obre una investigació "profunda" per l'obra dels titellaires

Manuela Carmena demana perdó per una obra que fa "mal" a l'Ajuntament i als nens però critica el "rigor excessiu" del jutge en enviar a la presó els dos artistes que van mostrar un cartell amb el lema "Gora Alka-ETA"

Ara
2 min
Celia Mayer és la regidora de Cultura de l’Ajuntament de Madrid.

MadridL'alcaldessa de Madrid, Manuela Carmena, ha anunciat aquest dilluns que obrirà una "investigació profunda" per determinar les responsabilitats en l'àrea de Cultura i en la Junta de Districte en la programació de titelles, que va acabar amb dos empresonats per enaltiment del terrorisme. En l'obra, hi apareixia un cartell on s'hi mostrava una pancarta amb el lema "Gora Alka-ETA" [Visca Al-Qaida-ETA].

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

En una roda de premsa en què ha demanat perdó diverses vegades per l'espectacle, Carmena ha admès que no es va analitzar prèviament el contingut de l'obra, un control que sí que es va fer en altres espectacles de Carnaval. L'alcaldessa ha dit que l'obra fa "mal" a l'Ajuntament i als nens presents a l'espectacle, però ha criticat el "rigor excessiu" del jutge d'instrucció en dictar presó sense fiança pels responsables de l'espectacle.

Carmena ha afirmat que fins que no es coneguin els resultats de la investigació no es prendrà cap decisió sobre la responsable de Cultura, Celia Mayer, a qui ahir el PP va denunciar per "col·laboració en l'enaltiment del terrorisme" i "desprotecció de menors". Així ho va explicar el portaveu adjunt dels populars al consistori, Íñigo Henríquez de Luna. “Els madrilenys no ens mereixem una regidora de Cultura com la senyora Mayer. I si l’alcaldessa [Manuela Carmena] no la inhabilita, que ho facin els tribunals”, va defensar.

Colau reclama la posada en llibertat dels titellaires

Aquesta visió va ser combatuda per l’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, que va reclamar la posada en llibertat dels dos titellaires. “L’espectacle no era per a nens, pot ser que fos de mal gust, però no és un delicte”, va apuntar Colau, que darrere de la detenció hi veu el paper d’una “dreta venjativa” que “no suporta la dissidència”. “En una democràcia sana, en un estat de dret, cal protegir tota llibertat d’expressió, fins i tot la que no ens agradi, fins i tot la que ens molesti”, va afegir l’alcaldessa de Barcelona, ràpidament criticada per Alberto Fernández Díaz, cap de files del PP al consistori de la capital catalana. “Actua més com un titella dels antisistema que no pas com a alcaldessa”, va definir Fernández Díaz. El líder de C’s, Albert Rivera, també va assenyalar a Twitter que compartia la visió de la Fiscalia per enviar-los a la presó i va reclamar la despolitització de la cultura.

Pablo Iglesias, líder de Podem, i Alberto Garzón, cap de files d’Esquerra Unida al Congrés, es van solidaritzar amb els dos detinguts, igual que ho van fer diverses personalitats de la cultura al llarg del cap de setmana. El cas dels titellaires remou el debat polític.

stats