Política 07/02/2016

Dos titellaires empresonats a Madrid per una sàtira política

Colau demana que es posin en llibertat en nom de la llibertat d'expressió. El PP denunciarà la regidora de Cultura de l'Ajuntament madrileny, d'Ahora Madrid, per "col·laboració en l'enaltiment del terrorisme"

Mariona Ferrer I Fornells
3 min
La delegada de Cultura de l’Ajuntament de Madrid, Cecilia Mayer, veu preocupant per a la llibertat d’expressió que una sàtira s’entengui com a enaltiment del terrorisme.

MadridTarda de divendres de Carnaval a l'humil barri de Tetuán, a Madrid. S'obre el teló i apareix una bruixa. És la protagonista de l'obra de titelles 'La bruja y Don Cristóbal', de la companyia Títeres desde Abajo. Inspirada en els moviments socials enfrontats a les forces de l'ordre, la protagonista –víctima d'una "caça de bruixes"– lluitarà contra els quatre grans poders que regeixen la societat, segons la companyia: la propietat, la religió, la força de l'estat i la llei. I un a un els anirà 'vencent'.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Primera escena (i primer poder): el propietari aprofita la situació econòmica de la bruixa per violar-la, i la deixa embarassada. En la discussió, la bruixa matarà el propietari. Segona: apareix una monja per endur-se el nen, però la bruixa l'apunyalarà per evitar-ho. Tercera: apareix la policia i l'apallissa fins que la deixa inconscient. Després organitza un muntatge policial per acusar-la davant la llei en què exhibeix una pancarta on es llegeix "Gora Alka-ETA" [Visca Al-Qaida - ETA]. Quarta: la bruixa s'enfronta al jutge, que la condemna a morir a la forca. Però l'enganyarà perquè sigui al final el jutge qui acabi morint ofegat.

Aquest és l'argument de l'espectacle programat per l'Ajuntament de Madrid que va escandalitzar els pares i avis que acompanyaven divendres a la tarda un grup de nens que celebraven el Carnaval al barri. El que havia de ser una sàtira política dedicada, sobretot, al públic adult, va acabar amb una trucada d'alerta a la policia per enaltiment del terrorisme. El personal del consistori que controlava les activitats va decidir aturar l'espectacle i les forces de l'ordre no van tardar a detenir els dos titellaires. L'Ajuntament de Madrid, organitzador del programa del Carnaval, va decidir el cessament immediat del contracte del consistori amb la direcció artística que havia contractat la companyia teatral per 1.000 euros després d'admetre que els continguts eren "inapropiats".

Ahir a la tarda, però, la polèmica va anar a més i el jutge de l'Audiència Nacional Ismael Moreno, a instàncies de la Fiscalia, va ordenar presó provisional sense fiança per als dos titellaires després de prestar declaració. El magistrat els imputa un delicte d'enaltiment del terrorisme i un altre de comès en ocasió de l'exercici de drets fonamentals i de les llibertats públiques garantides per la Constitució.

Un lloc públic i en horari infantil

En la interlocutòria, el jutge explica que els detinguts van escenificar accions violentes, com la violació d'una monja i l'apunyalament posterior en un crucifix o bé l'assassinat d'un policia. Segons el seu parer, estaven violant l'article 510 del Codi Penal, que sanciona qui justifiqui per qualsevol mitjà d'expressió pública o difusió els delictes que s'hagin comès contra un determinat col·lectiu, com per exemple el religiós. També els acusen d'enaltiment del terrorisme per exhibir una pancarta amb el lema "Gora-Alka ETA" en un lloc de concurrència pública i en horari infantil.

Llegeix aquí la interlocutòria del jutgeEl partit de Manuela Carmena, Ahora Madrid, va emetre ahir al vespre un comunicat en què mostrava la seva "preocupació" per la consideració d'una sàtira com un enaltiment del terrorisme. Van considerar que s'està fent un "ús partidista" de la polèmica per desviar l'atenció dels casos de corrupció al PP. També aclareixen que les declaracions oficials emeses fins ara des de l'Ajuntament –en contra de l'obra de teatre– es refereixen "exclusivament" a la possibilitat que s'ofengués la sensibilitat del públic –la majoria nens–. Rebutgen així les peticions de dimissió contra la delegada de Cultura, Cecilia Mayer, de l'oposició. El ministre de l'Interior, Jorge Fernández Díaz, va titllar de "repugnant" l'espectacle i Ciutadans va acusar Carmena "d'utilitzar la cultura com a instrument d'adoctrinament".

El PP ha presentat una denúncia contra la regidora Mayer, a la qual acusa de "col·laboració en l'enaltiment del terrorisme" i de "desprotecció de menors", després de la detenció de dos titellaires pel contingut d'una obra programada pel consistori. "Els madrilenys no ens mereixem una regidora de Cultura com la senyora Mayer i, si l'alcaldessa no la inhabilita, esperem que ho facin els tribunals", ha subratllat el portaveu adjunt del PP a l'Ajuntament de Madrid, Íñigo Henríquez de Luna, a la sortida dels jutjats de guàrdia de plaça de Castella.

Suport de Colau

L'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, ha expressat el seu suport cap als titellaires. "L'obra no era per a nens. Pot ser que fos de mal gust. Però no era delicte", ha apuntat Colau, que ha criticat la dreta "venjativa que no suporta la dissidència" i segueix "recorrent matxaconament al 'tot és ETA'". El cap de files del PP a l'Ajuntament de Barcelona, Alberto Fernández Díaz, ha acusat l'alcaldessa de ser un "titella" en mans dels "antisistema".

Pablo Iglesias i Alberto Garzón també han fet costat als detinguts des de Twitter:

stats