Política 22/05/2018

El PP desitja però no "confia" que la decisió de Llarena faci triar nous consellers a Torra

Augmenta el neguit al govern espanyol per la possibilitat que el PNB tombi el pressupost

Dani Sánchez Ugart
2 min
Quim Torra dirigint-se al faristol en la segona sessió del debat d'investidura aquest dilluns.

MadridEls vasos comunicants entre Catalunya i els pressupostos generals de l'Estat mantenen atrapat el PP i el govern espanyol. La decisió del PNB d'ajornar fins a l'últim minut la decisió de donar suport o no als comptes públics, tot esperant els esdeveniments a Catalunya, manté amb l'ai al cor els populars, que ahir donaven pràcticament per fet que tirarien endavant però avui expressen més dubtes. "No som ni optimistes ni pessimistes", han afirmat fonts del partit, que han explicat que continuen "pic i pala" per arrencar el suport dels nacionalistes bascos.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

En el fons de la qüestió hi ha l'aixecament del 155, que facilitaria el suport dels comptes. La negativa del govern de Mariano Rajoy a publicar el decret de nomenament dels consellers està aixecant suspicàcies en les files 'jeltzale', però de moment els populars no planegen moure's d'aquí. "És complicat políticament", admeten les fonts populars, que estan atrapades entre la pressió de Cs i el PSOE d'aplicar mà dura, i la del PNB per deixar marge.

La decisió del jutge del Tribunal Suprem Pablo Llarena de denegar a Jordi Turull i Josep Rull la possibilitat d'assistir a la presa de possessió és vista pel partit com una demostració que no "només" és per la falta de publicació del decret, que no es pot aixecar el 155, sinó que també hi ha motius judicials. Les fonts populars han explicat que voldrien que el president de la Generalitat, Quim Torra, reaccionés a aquest moviment proposant consellers "viables", però admeten que "no pinta" que passi abans de demà, quan es fa la votació definitiva dels comptes que requereixen el suport del PNB.

Mentrestant, fonts d'ERC ja donen per fet que demà no hi haurà una presa de possessió dels consellers, en vista de la decisió de Llarena, i de fet les conselleres designades Ester Capella i Teresa Jordà, totes dues republicanes i diputades al Congrés, es quedaran a la cambra baixa per a la votació dels pressupostos.

stats