FINANCES PÚBLIQUES
Política 04/02/2015

El PP frena un mes els pressupostos per les mesures sobiranistes

Homs assegura que la impugnació dels populars no farà “ni pessigolles” al Govern

Roger Mateos / Joan Serra
3 min
El grup parlamentari que presideix Alícia Sánchez-Camacho va impugnar ahir in extremis el projecte pressupostari de la Generalitat per al 2015.

BarcelonaMinuts abans de les 9.30 del matí d’ahir, esprement fins a l’últim moment el termini màxim establert, el PP registrava al Parlament una petició de dictamen al Consell de Garanties Estatutàries, perquè determini si el projecte de pressupostos de la Generalitat per al 2015 i la llei d’acompanyament on s’inclouen altres mesures fiscals i financeres s’ajusten a la legalitat. Els comptes, que s’havien d’aprovar amb els vots de CiU i ERC en el ple que arrenca avui, quedaven bloquejats in extremis, a l’espera que l’organisme consultiu es pronunciï en un mes.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Són dues les raons adduïdes pels populars per impugnar els pressupostos: incorporen uns ingressos “ficticis” de més de 2.000 milions d’euros en concepte de cobrament de deutes de l’Estat i, a més, preveuen el desplegament d’estructures d’estat per preparar el terreny per a una Catalunya independent. “El procés cap a la independència queda de moment congelat”, es vantava ahir el portaveu parlamentari del PP, Enric Millo. En concret, els populars han recorregut les esmenes d’ERC que -amb algunes modificacions- havien de ser incloses a la llei d’acompanyament i que establien el compromís del Govern de regular per llei nous aspectes de la Hisenda pròpia, l’equivalent català a la Seguretat Social o l’eventual repartiment d’actius i passius amb l’Estat.

També queda impugnat un article referit a una taxa per autoritzar la “captura en viu d’ocells fringíl·lids per a concursos de cant”, perquè segons recorden els populars la justícia ha declarat “il·legal” aquestes captures. El PP no posa en qüestió les partides socials pactades per CiU i ERC, però la seva petició de dictamen en paralitza l’aplicació fins que el Consell de Garanties Estatutàries resolgui al llarg del mes que ve.

“Filibusterisme parlamentari”

El Govern, que va conèixer la impugnació en el transcurs de la reunió d’ahir al Palau de la Generalitat, va lamentar l’actitud del PP d’“entorpir” el funcionament de “les institucions catalanes”. El conseller de la Presidència, Francesc Homs, ho va titllar de “filibusterisme parlamentari” i va recordar a la formació liderada per Alícia Sánchez-Camacho que els pressupostos estan vinculats a la recuperació de la paga extra dels treballadors públics. Per aquest motiu, el portaveu de l’executiu català va argumentar que el gest del PP va en contra de l’“interès general” i va insistir que “no és el primer cop” que l’aprovació de les finances públiques s’han de frenar. L’any passat, els populars també van portar els comptes al Consell de Garanties Estatutàries.

Homs va treure importància al contratemps del calendari -va assegurar que al Govern no l’havia agafat “desprevingut” i que “no deixarà de fer” el que tenia previst- i també va advertir el PP que la seva decisió no aconseguirà l’objectiu d’obstaculitzar el desplegament de les estructures d’estat, com la Hisenda pròpia. “No ens farà ni pessigolles”, va detallar Homs, que va exposar que qui realment en sortirà perjudicat seran “els col·lectius més vulnerables”. El portaveu del Govern va posar d’exemple que l’endarreriment en la validació dels comptes congela l’aprovació del fons de 10 milions d’euros destinat a combatre la pobresa energètica. “Hi ha decisions que tenen impacte, que no són neutres”, va sentenciar Homs.

També el president del grup parlamentari de CiU, Jordi Turull, va posar el crit al cel per la maniobra dels populars: “Són els autèntics ni-ni de la política catalana, ni fan ni deixen fer”. Des d’ERC, Pere Aragonès retreia al PP que presumís d’estar frenant els plans sobiranistes. “El procés d’independència no l’aturaran 19 diputats del PP al Parlament”, va assegurar Aragonès, crític amb una impugnació que tindrà “greus conseqüències socials”. També el PSC, malgrat rebutjar aquests comptes, va recriminar al PP que “en dilatin i n’entorpeixin” la tramitació. Els pressupostos no formaran part finalment de l’ordre del dia del ple d’avui, però sí que seran, de ben segur, munició per al debat parlamentari.

Petició al TC per aixecar la suspensió a l’impost de dipòsits bancaris

El Govern va acordar ahir demanar al Tribunal Constitucional (TC) l’aixecament immediat de la suspensió cautelar de l’impost de dipòsits bancaris. L’executiu d’Artur Mas va acordar presentar al·legacions al recurs de l’Estat contra l’impost per defensar-ne la constitucionalitat, amb el suport jurídic del dictamen del Consell de Garanties Estatutàries. El Govern també va decidir presentar un recurs d’inconstitucionalitat contra aspectes de la llei general de telecomunicacions que podrien envair competències de la Generalitat. Considera que certes prescripcions de la llei vulnerarien competències sobre ordenació del territori i urbanisme, i mitjans de comunicació i serveis audiovisuals.

stats