Política 23/05/2018

El PP defensa la no publicació del nomenament dels consellers al DOGC com una "decisió política"

Justifica el manteniment del 155 com una mesura "ferma" davant el nou executiu de Torra

Anna Mascaró / Núria Orriols
3 min
El diputat del PP al Parlament Alejandro Fernández

BarcelonaEl portaveu del PP, Alejandro Fernández, ha defensat aquest dimecres el manteniment de l'article 155 com una decisió "política" i no jurídica del govern espanyol. També ha justificat amb els mateixos arguments que no es publiqui el nomenament dels consellers al 'Diari Oficial de la Generalitat' (DOGC). D'aquesta manera, en roda de premsa, el portaveu popular ha traslladat el suport del partit al govern espanyol: "El manteniment del 155 és una decisió política que trasllada fermesa. No acceptarem el desprestigi de la figura del conseller del Govern de Catalunya. Un conseller no pot desenvolupar la tasca a l'estranger o a la presó".

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

A més, ha considerat que no li correspon al govern espanyol argumentar jurídicament les raons per no publicar el nomenament al 'Diari Oficial de la Generalitat'. "Això ho han de dir els tribunals", ha afirmat, obviant, això sí, que l'executiu català fins que no s'aixequi el 155 no pot interposar cap acció legal contra la Moncloa perquè està intervinguda.

Per tot això Fernández ha assegurat que els presos i exiliats, malgrat tenir els drets polítics intactes, no seran consellers, i que l'independentisme ho sap. "Els polítics que són a la presó no seran consellers, ells mateixos ho saben i malgrat tot continuen provocant retard i paràlisi".

També ha defensat que els diputats del Parlament han de poder exercir el control parlamentari als consellers, que han de respondre a la cambra de "forma física".

Aquest dimecres el president, Quim Torra, ha decidit ajornar la presa de possessió prevista per avui davant el silenci del govern espanyol sobre la publicació del decret de nomenament dels consellers al 'Diari Oficial de la Generalitat'. Ahir el secretari del Govern, Víctor Cullell, va enviar una carta a la Moncloa en què reclamava l'autorització per publicar els nomenaments i, en cas negatiu, que especifiqués quin fonament jurídic hi ha al darrere per vetar-ho.

Posicionament de govern espanyol

La vicepresidenta espanyola, Soraya Sáenz de Santamaría, ha confirmat aquest dimecres que de moment no tenen intenció de publicar el decret de nomenament dels consellers de Quim Torra al DOGC i ha emplaçat el president de la Generalitat a moure peça: "Està en mans del senyor Torra. Ell sap què ha de fer per posar fi al 155". Amb la decisió de Llarena de no deixar sortir els consellers Rull i Turull, la vicepresidenta ha dit que estan analitzant la "viabilitat" del decret, però ha rebutjat posar-se terminis. "El ple del Parlament es va constituir al gener", ha dit per justificar que no ve d'uns dies.

Cs presenta un recurs contra la presa de possessió de Torra

Per la seva banda, Ciutadans ha presentat aquest dimecres, com ja va anunciar ahir, un recurs contenciós administratiu al Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) contra la presa de possessió de Quim Torra. El partit considera que la presa de possessió, en què no va jurar la Constitució, "no s'ajusta a dret" i representa un "ús retorçat de les institucions del secessionisme".

En aquest sentit, el secretari de comunicació de Ciutadans, Fernando de Páramo, ha evitat pronunciar-se sobre la legalitat de la no publicació del nomenament dels consellers al DOGC. Amb tot, ha considerat que "l'objectiu del senyor Torra és clar": "El que està fent és complir amb un full de ruta traçat pel senyor Carles Puigdemont, que intentarà arribar fins al final". "El que hem de fer és oposar-nos democràticament al que vol fer, i estic segur que el xou de Torra acaba de començar", ha sentenciat.

El recurs contenciós administratiu presentat per Cs
stats