Política 03/07/2017

Homs critica el cessament de Baiget i afirma que per declaracions com les seves "n'hi ha que sobren des de fa temps"

El PP qualifica el cessament de Baiget "d'un nou disbarat" de Puigdemont

Ara
3 min
Francesc Homs lamenta la decisió de Colau.

BarcelonaPocs minuts després que es conegués el cessament del fins ara conseller d'Empresa i Coneixement, Jordi Baiget, pels seus dubtes sobre el referèndum de l'1-O, una de les crítiques més dures ha vingut des de les mateixes files del PDECat per boca de l'exconseller de la Presidència Francesc Homs. En tres piulades a Twitter, Homs ha afirmat que no comparteix el cessament de Baiget perquè el considera una persona "lleial i compromesa". I en aquest sentit, considera que si el president de la Generalitat, Carles Puigdemont, ha destituït el fins ara conseller d'Empresa i Coneixement per unes declaracions "més o menys afortunades, n'hi ha que sobren des de fa temps".

Homs considera que la decisió de Puigdemont va en detriment del projecte. "Políticament decisions així ni sumen ni fan gran el projecte, tot just el contrari", ha afirmat.

Francesc Homs, juntament amb l'expresident de la Generalitat Artur Mas i les exconselleres Irene Rigau i Joana Ortega, ja van ser inhabilitats per la consulta del 9-N. De fet, Homs és l'únic la condemna del qual ja és ferma i va haver de deixar el seu escó al Congrés de Diputats. En aquest sentit ha anat la tercera piulada que ha fet l'exconseller de Presidència. Homs ha retret que "de moment només" siguin els del PDECat els que han rebut condemnes de "Madrid" i ha retret que alguns sembli que "volen fora de Catalunya" el PDECat. L'exconseller ha acabat la piulada amb un "fins als ous".

Precisament, l'exvicepresidenta Joana Ortega també va dir-hi la seva a través de les xarxes socials en la línia del que va dir Homs. Ortega retreu a Puigdemont la decisió perquè creu que no suma i critica: "Els que ens la vam jugar el 9-N volíem que tothom pogués opinar. També Jordi Baiget".

El diputat de Junts pel Sí Lluís Llach també ha reaccionat a través de Twitter amb una única paraula: "Seguim!!!".

Un dels membres de l'executiva del Pacte Nacional pel Referèndum Francesc de Dalmases ha celebrat la decisió de Puigdemont, que ha qualificat "d'encertada i valenta".

El PP considera "un nou disbarat" de Puigdemont el cessament

Els partits de l'oposició han reaccionat a la notícia. Un dels primers a fer-ho ha sigut el portaveu del PP espanyol, Rafael Hernando. En un tuit ha afirmat que és un "nou disbarat més a la desesperada" en el seu "viatge cap a enlloc". De fet, Hernando ha ironitzat amb la decisió que ha pres Puigdemont i l'ha comparat amb el president de Veneçuela, Nicolás Maduro: "El cessament del seu conseller és propi d'un Puigdemont cada cop més 'Maduro'".

El líder del PP, Xavier García Albiol, també s'ha sumat a les crítiques d'Hernando i ha assegurat que el president de la Generalitat, Carles Puigdemont, ha pres aquesta decisió a instàncies de la CUP. En un tuit, Albiol ha dit que a Baiget li "han tallat el coll" perquè s'ha "atrevit a dir el que tots pensen".

Des de Ciutadans, el president de la formació, Albert Rivera, s'ha limitat a posar a Twitter: "L'enfonsament".

Iceta defensa les paraules de Baiget

El líder del PSC, Miquel Iceta, també ha reaccionat a través de les xarxes socials al cessament de Baiget. Considera que les declaracions del ja exconseller d'Empresa són "més honestes que callar per por de contradir l'opinió dominant".

La CUP celebra la decisió

La CUP ja havia demanat la dimissió de Baiget aquest matí per boca del diputat Benet Salellas. "Si no té compromís, el millor que pot fer és apartar-se", havia etzibat. Després de conèixer la decisió de Puigdemont, la diputada Mireia Boya ha fet un tuit on ha aplaudit el cessament de Baiget. "La contundència de Carles Puigdemont és un avís", ha advertit. I en aquest sentit, ha apostat per canviar totes les peces que grinyolin en el procés per arribar al referèndum de l'1 d'octubre.

En la mateixa línia s'ha expressat la diputada cupaire Eulàlia Reguant, que ha criticat, però, que de moment Santi Vila assumeixi les carteres d'Empresa i Cultura alhora. Reguant demana buscar un altre conseller de Cultura "que pensi en la cultura".

Rabell posa en dubte que aquest cessament "canviï la realitat"

El president del grup parlamentari de Catalunya Sí que es Pot, Lluís Rabell, també ha reaccionat a la destitució de Baiget. En un missatge a Twitter, Rabell ha posat en dubte que el cessament del fins ara conseller d'Empresa i Coneixement "canviï la realitat".

stats