Política 16/09/2013

El PSC deixa clar que no serà al Pacte pel Dret a Decidir tot i estar a prop d'avalar el document de Rigol

Els socialistes demanen que les tesis del manifest es presentin en forma de resolució al Parlament al debat de política general

Sara González
2 min

BarcelonaEl PSC ha deixat clar aquest dilluns que no estarà al Pacte Nacional pel Dret a Decidir encara que a hores d'ara s'inclini per donar suport al text que presentarà l'expresident del Parlament Joan Rigol. El portaveu del PSC, Jaume Collboni, ha assegurat que les converses mantingudes amb Rigol han estat "positives" i que les propostes que fa poden ser útils per "refermar el bloc del dret a decidir". Tot i això, ha assegurat que el partit no es prenunciarà fins que conegui el document definitiu.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

En tot cas, els socialistes defensen que l'eix d'aquest debat s'ha de centrar en el Parlament i és per això que demanen que les principals tesis del document de Rigol es portin en forma de resolució del debat de política general que se celebrarà el 25, 26 i 27 de setembre. "En el debat de política general ha d'haver el màxim acord possible sobre el dret a decidir i la necessitat de fer una consulta", ha subratllat Collboni.

"Cap sorpresa" amb Rubalcaba

El portaveu de PSC també ha qualificat de "progressió històrica" que el PSC i el PSOE defensessin diumenge a la Festa de la Rosa una reforma constitucional per implantar un model d'estat federal. Collboni ha dit que no va ser "cap sorpresa" pels socialistes que Alfredo Pérez Rubalcaba no fes cap referència al dret a decidir però ha subratllat que sí va demanar a Mariano Rajoy que mogui fitxa perquè els socialistes ja han posat el seu projecte sobre la taula. "No hi ha cap proposta del PP", ha denunciat Collboni, qui ha lamentat que l'opció del govern espanyol hagi estat deixar passar el temps pensant que l'auge sobiranista minvaria.

Posar-se "a la cua" per tornar a entrar a la UE

Sobre les declaracions del vicepresident de la Comissió Europea i comissari de Competència, Joaquín Almunia, que ha destacat que una Catalunya independent quedaria fora de la Unió Europea, Collboni ha afirmat que aquest és un dels aspectes que haurien de detallar aquells que defensen la independència de Catalunya. "Hauran d'explicar quins passos pensen seguir per tornar a entrar a la UE i com afectaria a la vida quotidiana de la gent. El que està clar és que s'hauria de tornar a demanar l'admissió i posar-se a la cua", ha afirmat Collboni.

stats