Política 30/10/2016

El PSOE declara la guerra a Gabriel Rufián

"Inadmissible, lamentable, desagradable, perdonavides de pati d'escola", són algunes de les expressions que els socialistes han fet servir per qualificar la seva intervenció al Congrés

Ara / Agències
5 min

BarcelonaCinc minuts han tornat a ser més que suficients per encendre els ànims d'aquells contra qui Gabriel Rufián va carregar aquest dissabte durant el debat d'investidura al Congrés de Diputats. La diana del portaveu adjunt d'ERC es va centrar aquesta vegada en el PSOE i la seva "històrica traïció" als votants i ideals socialistes. Rufián es va convertir ràpidament en 'trending topic' a les xarxes socials i també a l'hemicicle del Congrés, des d'on els retrets a la seva intervenció el van obligar a aturar-se en diverses ocasions. Un dia després, ha quedat clar que la seva crítica al "PSOE Iscariot" ha desencadenat una guerra oberta contra ell pels dirigents socialistes.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Immediatament després de sortir de l'hemicicle, la cap de llista del PSC el 26-J, Meritxell Batet, ja feia palesa la indignació: "Em fa vergonya que una persona com ell representi un partit històric com ERC i representi Catalunya", explicava a l'ARA. A l'ACN qualificava "d'inadmissible" i "lamentable" el discurs del republicà, per no haver mostrat "cap respecte" cap al PSOE. Segons ella, Rufián "destil·la odi" cap al partit socialista.

Aquest diumenge, Rufián afirmava que se sent "sorprès" per les reaccions al seu discurs i plantejava a Twitter si aquesta indignació servia perquè PSC i PSOE no parlessin del resultat de la votació.

"Perdonavides de pati d'escola"

Rufián es va tornar a convertir en protagonista i un dia després, amb la "consciència tranquil·la", ha explicat en diverses entrevistes que fins i tot va rebre missatges telefònics de dirigents del PSC en els quals li mostraven suport per les seves paraules. En canvi, públicament no ha parat de rebre crítiques. A 'El suplement' de Catalunya Ràdio, Rufián ha compartit cinc minuts telefònics amb el diputat del PSC al Congrés Marc Lamuà, que l'ha qualificat de "perdonavides de pati d'escola". "La seva intervenció va estar molt passada de voltes en el to i en les formes. La demostració és la quantitat de gent que va ofendre d'una sola vegada", li ha etzibat Lamuà. "Crec que és més de perdonavides donar suport a la dreta mes reaccionària d'Europa quan havies dit per activa i per passiva que no ho faries", li ha respost Rufián.

A RAC1, el portaveu adjunt d'ERC ha considerat que "alguna cosa no va bé" a la política espanyola quan ell és protagonista l'endemà de la votació "després d'un discurs de tres minuts". A més, ha recordat que ell es va limitar a donar veu als militants socialistes i que, quan parla de traïció, no es refereix "als socialistes de cor" sinó als dirigents "que han traït la seva pròpia gent".

En una entrevista al 3/24, el president del PSC, Àngel Ros, ha replicat al número dos d'ERC al Congrés que els republicans van perdre "la legitimitat moral de criticar els socialistes" quan al març van votar en contra de la investidura de Pedro Sánchez. "Va ser una intervenció molt desagradable", ha afegit Ros, que ha rebut resposta a través de Twitter. El líder d'ERC a Madrid, Joan Tardà, ha recordat que Pedro Sánchez podria haver estat president si hagués acceptat negociar el referèndum d'autodeterminació amb la Generalitat. En una sèrie de sis piulades, Tardà ha lamentat, a més, que els dirigents del PSC i el PSOE no hagin demanat mai disculpes a Catalunya pels insults "catalanofòbics" procedents del seu propi partit.

En tot cas, "si algú s'ha sentit ofès", Tardà ha subratllat que la intenció dels republicans era només "denunciar el gran muntatge entre PSOE i PP".

El PSOE carrega conta Rufián a través de les xarxes

Si al PSC no ha agradat el discurs de Rufián, encara ho ha fet menys al PSOE. El portaveu del grup socialista al Congrés i creador de la frase "no és no" a una possible investidura de Mariano Rajoy –que Rufián va fer servir des de la tribuna de l'hemicicle–, Antonio Hernando, ha indicat a Twitter que per la "memòria de milers de socialistes" no tolerarà "els insults de Rufián i Bildu aplaudits per Podem". Hernando va ser un dels diputats que més va interrompre amb retrets el discurs del portaveu adjunt d'ERC.

Encara ha anat més enllà l'exlehendakari i expresident del Congrés durant uns mesos, Patxi López, que veu més "dignitat" en qualsevol militant socialista que en Gabriel Rufián.

La coordinadora d'Organització de la gestora del PSOE, Laura Seara, l'exportaveu del grup socialista al Congrés Soraya Rodríguez i l'exministre i número dos del partit amb José Luis Rodríguez Zapatero, José Blanco, també s'han mostrat contundents en el rebuig a Rufián. Fins i tot l'exalcalde de Sant Sebastià Odón Elorza l'ha criticat tot i haver estat un dels diputats que va trencar la disciplina de vot.

A l'oposició abans que amb "aquests"

Diverses veus socialistes han coincidit a preferir un PSOE a l'abstenció abans que governar amb la crossa d'ERC. "Si els companys de viatge eren ERC, Bildu o els anti-PSOE de Podem, el nostre lloc és a l'oposició. No tot s'hi val per aconseguir el poder", ha expressat el portaveu dels socialistes andalusos, Miguel Ángel Vázquez. En la mateixa línia també s'ha expressat l'aragonès Ignacio Urguizu: "Quina pena que un partit històric com ERC hagi acabat representat al Congrés pel senyor Rufián".

Després de lliurar el govern espanyol a Rajoy, els socialistes han promès una oposició forta. L'endemà de la investidura resulta evident, però, que l'enemic número u dels socialistes és avui Gabriel Rufián.

"No recorda que governa amb CDC"

Les crítiques al discurs de Rufián també han arribat des de les files dels comuns, tot i que no era tant pel to i el contingut com pel fet de sostenir un govern amb el PDECat a Catalunya. El líder d'En Comú Podem, Xavier Domènech, ha apuntat en una entrevista a RAC1 que "el personatge s'ha menjat la persona" i ha criticat que Rufián "sembla que no recordi de vegades que governa a Catalunya amb CDC". El secretari federal d'IU, Alberto Garzón, ha defensat que Rufián "no va dir cap mentida" i que va utilitzar un "un to provocador" que va aconseguir indignar tant el POSE com el PP. Això si, Garzón ha criticat que "és hipòcrita que ERC tingui un discurs d'esquerres a Madrid i una pràctica de dretes a Catalunya". Garzón ha fet aquestes declaracions durant el seu discurs en la setena assemblea nacional d'EUiA, que s'ha celebrat aquest cap de setmana a Barcelona.

La vicepresidenta en funcions, Soraya Sáenz de Santamaría, va dir aquest dissabte a la nit que estava "molt preocupada" pel que s'havia viscut al Congrés i va criticar que "aquestes actuacions al Parlament no són acceptables". Sáenz de Santamaría va defensar que "tots els ciutadans mereixen un respecte i també els seus representants" i va afegir: "A Rufián el deu haver votat bastanta gent a Catalunya, però la resta també es mereixen respecte".

stats