Política 07/07/2014

Els candidats a liderar el PSOE es comprometen en la reforma federal de la Constitució

José Antonio Pérez Tapias és l'únic que defensa la consulta catalana però amb caràcter consultiu

Joan Rusiñol
3 min

MadridSigui qui sigui el futur secretari general del PSOE, que els militants triaran diumenge a les urnes, el nou líder socialista impulsarà una reforma federal per resoldre l'encaix territorial, pensant en el procés català. Aquest és el compromís que, amb matisos, han pres els tres aspirants –Pedro Sánchez, Eduardo Madina i José Antonio Pérez Tapias– en el debat que s'ha fet aquest migdia a la seu central del partit, al carrer Ferraz de Madrid.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

El primer a referir-se a aquesta qüestió ha estat el diputat basc. Ha assegurat que, si fos president del govern espanyol, una de les seves tres primeres accions seria cridar el president de la Generalitat, Artur Mas, per obrir el diàleg. "No podem continuar així", ha dit, referint-se a les "tensions territorials". Per això, ha estat el primer a fer bandera de la necessitat d'una reforma federal: "Tenim dret a decidir una reforma federal de la Constitució", ha insistit. Vol una reconversió del Senat com a cambra territorial i, si no, tancar la cambra alta.

Sánchez ha fet seva la Declaració de Granada que el PSOE va aprovar l'estiu de l'any passat. Ha apostat també per passar de "l'estat autonòmic al federal" però, al mateix temps, vetllant per l'article 2 de la Constitució, que blinda la indissolubilitat i la unitat de la sobirania estatal per garantir la "igualtat". Tant l'un com l'altre han passat de puntetes per la petició que els va fer ahir Mariano Rajoy perquè mantinguin la línia política d'Alfredo Pérez Rubalcaba.

El tercer aspirant, representant d'Esquerra Socialista, és qui ha anat més enllà i s'ha mostrat partidari d'un procés constituent en què la Constitució reconegui la "plurinacionalitat" de l'Estat. Per això, ha defensat una consulta a Catalunya, prèvia al procés de reforma constitucional, per saber què pensen els catalans. Ara bé, aquesta consulta tindria caràcter consultiu.

Tots tres han lloat el paper del PSC i han garantit el seu suport al futur secretari general, Miquel Iceta. Sánchez s'ha mostrat més vehement reivindicant el paper de Pere Navarro. Madina ha dit que dels socialistes catalans en va aprendre el valor de la "diversitat interna".

Executiva integradora i primàries al novembre

Sánchez ha promès que si ell és el substitut d'Alfredo Pérez Rubalcaba integrarà a la seva executiva els altres dos candidats. Madina també ha demanat "unitat" a partir del congrés, que el partit celebrarà l'últim cap de setmana d'aquest mes. Ha instat els altres dos a mullar-se sobre les primàries previstes per elegir el presidenciable al govern espanyol. Ell s'ha compromès públicament a convocar el procés d'elecció oberta al novembre, tal com estava previst inicialment, i ha anunciat que no es presentarà si no és escollit ara líder de la formació.

Ha garantit que limitarà a vuit anys qualsevol responsabilitat orgànica i institucional.

Sánchez ha entomat la pregunta i s'ha compromès a mantenir el calendari que hi havia abans que la direcció decidís avançar el congrés extraordinari pels mals resultats a les eleccions europees del 25 de maig. No ha aclarit si ell es presentaria. Pérez Tapias, l'únic que ha saludat els presents en les diferents llengües de l'Estat, ha sigut l'únic també que s'ha descartat per ser el rival a les urnes de Mariano Rajoy.

Al debat, moderat per la periodista Carmen del Riego, hi participen un centenar de militants, elegits per les diverses candidatures. En la primera part de la sessió, abans de les preguntes dels participants, tots tres també han debatut sobre la necessitat de prendre mesures contra la corrupció (Madina i Sánchez discrepen sobre l'aforament dels diputats i senadors) i de més transparència interna.

En el torn de preguntes, s'han abordat qüestions com les polítiques d'igualtat, els errors comesos pels governs socialistes, les anomenades 'portes giratòries' i la revisió del concordat amb la Santa Seu.

stats