Política 15/01/2013

El PSOE vol que es voti per circumscripcions electorals més petites que una província

Rubalcaba diu que el canvi formarà part de la proposta socialista de reforma de la Constitució

Efe
2 min

MadridEl secretari general del PSOE, Alfredo Pérez Rubalcaba, ha advocat aquest dimarts per fer circumscripcions electorals "més petites, perquè els diputats i els electors estiguin més a prop" i pugui "millorar la relació" entre els dos col·lectius. És a dir, un àmbit més petit que una província.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

En una reunió amb diputats, senadors, eurodiputats i portaveus de parlaments autonòmics, Rubalcaba ha mostrat la seva preocupació per la "crisi de la política, de les institucions polítiques i del funcionament de la democràcia, començant per la imatge dels partits polítics". Ha argumentat que, atès que un dels elements centrals de la "insatisfacció política" que hi ha té a veure amb la relació entre els electors i els elegits, cal "millorar aquesta relació i per això una fórmula és alterar les nostres circumscripcions, fer-les més petites, perquè els diputats i els electors estiguin més a prop".

Segons Rubalcaba, els ciutadans podran així tenir un "contacte directe amb els elegits, perquè els coneguin, els identifiquin i puguin reclamar", com passa en altres països d'Europa, ha dit. Després de recordar que aquesta "millora" del sistema electoral exigeix reformar la Constitució -que estableix que la província és la "circumscripció única" per a tot Espanya-, el líder del PSOE ha garantit que el nou projecte polític que presentarà la pròxima tardor inclourà aquest aspecte.

A la reunió, Rubalcaba ha dit davant els seus càrrecs institucionals que han de "millorar la seva coordinació" i "acoblar a la seva activitat parlamentària" les decisions polítiques del Comitè Federal de dissabte passat.

Els ha recordat que les tres grans línies de treball que té el partit aquest any són el procés de reforma i modernització de les seves estructures orgàniques recollit en el document 'Fer PSOE 2015', els actes, ponències i seminaris que formen la Conferència Política i la tasca d'oposició "tenaç" i "ferm" que els ha demanat.

En la seva intervenció, Rubalcaba ha incidit que el PP ha perdut la seva majoria social i que als populars els serà "molt difícil recompondre la topada amb el seu electorat". Ha reiterat que el primer any de govern del PP ha estat un any de "pobresa", "sofriment" i "incertesa" i que la crisi econòmica que va heretar Rajoy ha derivat, com a conseqüència de les seves polítiques, en una "crisi social molt profunda", una "crisi territorial molt complexa" i una "crisi política molt preocupant".

stats