Política 25/05/2018

El PSOE registra al Congrés la moció de censura contra Rajoy

El partit n'explicarà els objectius aquest migdia

Dani Sánchez Ugart / Aleix Moldes
3 min
El secretari general del PSOE, Pedro Sánchez, en una imatge d'arxiu. EFE

Madrid / BarcelonaEl PSOE ha registrat aquest divendres al Congrés de Diputats una moció de censura contra el president del govern espanyol, Mariano Rajoy, segons han confirmat a l'ARA fonts de l'entorn de Pedro Sánchez, després que ahir dijous es conegués la sentència del cas Gürtel, que condemna els populars a títol lucratiu i certifica l'existència d'una caixa B. El partit socialista ha convocat una reunió extraordinària de l'executiva per a aquest matí a les 11.00 h, en la qual formalitzaran la decisió, que això no obstant ja és ferma després del registre.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Els socialistes van mantenir ahir dijous un silenci absolut durant tot el dia, mentre estudiaven els possibles escenaris que s’obren amb la sentència, demolidora per al PP. Va ser el líder d’Units Podem, Pablo Iglesias, qui va posar damunt la taula la possibilitat que els socialistes presentessin la moció per fer fora el president espanyol, i va anunciar que tindrien el seu vot favorable. Els socialistes no hi van respondre, però van convocar la reunió extraordinària de l'executiva per presentar la moció.

Sánchez va consultar ahir els líders territorials del partit per saber si avalaven una decisió que ja tenia pressa. Entre ells, Miquel Iceta, a qui va telefonar per saber què n’opinava. Fonts del PSC expliquen que Iceta va animar el secretari general del PSOE a presentar la moció de censura. "Com s’entendria que no ho féssim?", apunten què li va dir. Els socialistes catalans consideren que ara, la pressió està en la resta de partits de l’oposició i no pas en el PSOE. "Si no voten a favor de la moció, hauran d’explicar molt bé per què prefereixen que segueixi governant Mariano Rajoy", opinen les fonts.

Els números d’aquesta operació passarien per dues opcions. Podem i el PSOE no tenen majoria al Congrés de Diputats, però sí que l’assolirien amb els vots de Ciutadans o amb els dels partits independentistes catalans i nacionalistes bascos. El portaveu del PDECat al Congrés, Carles Campuzano, ha dit aquest dijous que en cas que es presentés la moció hi donarien suport. ERC, per la seva banda, ha afirmat el mateix en diverses ocasions. És a dir, si Pedro Sánchez s’atrevís a proposar la seva candidatura per desbancar Rajoy i aconseguís convèncer el PNB seria el nou president espanyol. Però això és un risc per al líder socialista, perquè haurà d'encarar les crítiques de Cs i PP per governar gràcies als vots dels independentistes, justament en un moment en el qual havia abraçat el discurs més dur contra el nou president de la Generalitat, Quim Torra. Per aquest motiu, la preferència de Sánchez passa perquè sigui Cs qui li voti la moció de censura, tot i que els d'Albert Rivera exigeixen la convocatòria immediata d'eleccions.

Amb 85 diputats de 350, un govern presidit per Sánchez tindrà moltes dificultats per tirar endavant els projectes que plantegi. Els socialistes catalans, però, són partidaris de no entrar en unes negociacions amb Units Podem i Ciutadans, que es podrien entendre com una mena de "mercadeig" de la presidència del govern espanyol. Les fonts recorden, a més, que entraria amb uns pressupostos aprovats -encara que siguin els del PP- i existeixen diversos consensos a la cambra, que ja han fet perdre votacions al govern del PP.

Terminis

Pedro Sánchez ha decidit accelerar els terminis i presentar la moció fins i tot abans de la resolució de l'executiva, però a partir d'ara perd el control del calendari. El reglament del Congrés de Diputats indica que la moció s'ha de debatre com a mínim una setmana després de ser registrada. És a dir, a partir de dilluns que ve. Però la potestat per triar la data definitiva, sense un màxim de temps per fer-ho, és de la presidenta del Congrés, Ana Pastor, que en l'anterior moció, presentada per Podem també contra Rajoy en aquesta legislatura, va trigar gairebé un mes a trobar un forat al calendari.

Llegeix aquí la moció de censura contra Rajoy presentada pel PSOE
stats