REFUNDACIÓ NACIONALISTA
Política 14/07/2016

Pascal s’envolta del poder municipal pròxim a Puigdemont

La llista de l’actual portaveu de CDC i Bonvehí aplega set alcaldes, mentre que la de Gordó es retira a última hora

Oriol March
5 min
Pascal s’envolta  del poder municipal pròxim a Puigdemont

BarcelonaEl Partit Demòcrata Català (PDC) arrencarà la seva singladura amb una direcció plena de cares noves provinents del món municipal i amb un alt grau de sintonia amb el president de la Generalitat, Carles Puigdemont. La candidatura favorita, encapçalada per Marta Pascal i David Bonvehí com a cares visibles, va presentar ahir una llista en què destaquen set alcaldes, quadres governamentals destacats i diputats al Parlament. “Som una barreja de gent experimentada i jove”, va explicar Pascal just després de presentar la llista a la seu del carrer Còrsega, on s’està en ple trasllat cap al nou enclavament del PDC, situat a només cinc minuts caminant. Serà des d’allà on es proclamaran els resultats de les primàries del 23 de juliol, en què el tàndem de la portaveu de l’antiga CDC i Bonvehí tindrà només un rival -una llista de Reagrupament-, després de la retirada a última hora de la plataforma Nova Convergència, promoguda per Germà Gordó.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

“Volem reconnectar amb la societat”, va assegurar Pascal en declaracions als mitjans acompanyada de la plana major de la candidatura. Aquesta voluntat, ja expressada per alts dirigents durant el congrés fundacional del cap de setmana, s’ha traduït en una llista que no inclou cap dels pesos pesants que han comandat Convergència durant les últimes etapes. El pes dels pròxims a Puigdemont és evident, i així ho exemplifiquen noms com els d’Albert Batet -alcalde de Valls i diputat al Parlament- i Lluís Guinó -alcalde de Besalú i també amb escó-, que hauran de decidir quin dels dos càrrecs deixen en cas de ser escollits. Segons fonts consultades, els membres de la direcció tindran sis mesos per triar què volen deixar -el més probable és que siguin les alcaldies, per no alterar els equilibris entre CDC i ERC al grup de Junts pel Sí- i, en casos extrems, el consell nacional podrà validar incompatibilitats amb una majoria de dos terços dels vots.

Una de les incorporacions més destacades és la d’Elsa Artadi, directora general de Coordinació Interdepartamental. Artadi és una de les figures emergents del PDC: ha sigut directora general de Jocs i Tributs i des d’allà va fer el salt a la secretaria d’Hisenda. El cap de setmana passat va ser una de les peces clau del congrés fundacional, ja que es va encarregar de coordinar la ponència ideològica. “Ho fa tot bé”, assegurava un membre del Govern als passadissos del recinte del Centre Internacional de Convencions de Barcelona. “El seu currículum fa caure d’esquena”, sostenia un altre dirigent consultat. És doctora en economia per la Universitat de Harvard i una peça fonamental en l’engranatge de Palau, i al partit comandarà l’àrea d’estudis i programes.

Marc Castells, alcalde d’Igualada, també és una de les figures emergents del PDC. És un dels pocs alcaldes que va millorar els resultats del 2011 a les eleccions municipals del 2015, i està ben connectat amb tots els sectors. Es dedicarà a definir els “projectes” del nou partit. Pascal i Bonvehí també han reclutat un alcalde experimentat de l’àrea metropolitana -Xavier Fonollosa, de Martorell- per revertir els continus mals resultats que CDC ha obtingut en les últimes convocatòries electorals. Vanessa Farré, que forma part de l’executiva del partit a Barcelona, també és un perfil triat per a la batalla metropolitana. S’ha encarregat de dirigir campanyes a la capital catalana en eleccions com les europees de l’any 2014.

Un dels pesos pesants de l’executiva -que es triarà a través de llistes tancades i desbloquejades- serà Montserrat Candini, encarregada de “relligar” l’àmbit institucional del partit. L’alcaldessa de Calella de Mar i diputada de Junts pel Sí, pròxima a Felip Puig, és la més veterana de la llista -nascuda el 1957-, mentre que a la resta de la candidatura predomina la lleva dels setanta. Els més joves són Pascal i Lluís Soler, del 1983. Aquest últim és alcalde de Deltebre i portarà aspectes de comunicació i bases de dades del PDC.

Llista efímera

Tot just quan la llista de l’actual portaveu i Bonvehí acabava de presentar-se i es disposava a fer una foto de família, Gordó estava anant cap a la seu de Còrsega per presentar la seva candidatura. Va durar poc. Tan bon punt la va registrar va demanar de retirar-la, en un gest que va sorprendre la plana major dels sobiranistes. “Ho fem en benefici de la cohesió del partit”, va assegurar l’exconseller de Justícia acompanyat del seu equip, que incloïa Sílvia Requena, que es va presentar a les primàries per liderar el partit a Madrid contra Francesc Homs. Gordó va encetar contactes amb Pascal i Bonvehí, però no van fructificar. “No en dono la culpa a ningú”, va voler deixar clar el diputat de Junts pel Sí, al focus durant les últimes setmanes per la seva aparició en les converses entre Jorge Fernández Díaz i Daniel de Alfonso. Fins i tot va indicar que Artur Mas veu amb bons ulls la llista favorita i que això l’induïa a no presentar-se.

¿Això vol dir que renuncia a presentar batalla en posteriors pugnes internes? En cap cas. Gordó va voler advertir que la seva plataforma, Nova Convergència, se centrarà en les eleccions dels càrrecs territorials del setembre. L’exconseller de Justícia és especialment fort a Barcelona, on té com a dona forta Teresa Pitarch, presidenta de l’Institut Català de les Dones. Els seus rivals reien per sota el nas després de l’escena de l’efímera candidatura.

Davant de la retirada de Gordó, els únics rivals del tàndem Pascal-Bonvehí seran els impulsors de Renovació PDC, tots ells provinents de Reagrupament. “Som la llista que necessita el partit per recuperar els votants que han marxat de Convergència”, va assenyalar Ignasi Planas, cap de files de l’escissió d’ERC. El dia 23 els militants triaran per primera vegada qui els comanda.

Pugna entre Conesa i Vila

Un dels centres d’atenció de les votacions serà la presidència del consell nacional, que per primera vegada s’escull a través de primàries. El pols serà entre dos dirigents d’alt nivell: Mercè Conesa, alcaldessa de Sant Cugat del Vallès i presidenta de la Diputació de Barcelona, i Santi Vila, conseller de Cultura. Hi haurà un tercer aspirant amb menys possibilitats de guanyar, Joan Vila, que va ser alcalde de Bigues i Riells: tant Mercè Conesa com Santi Vila havien tingut opcions en les últimes setmanes per formar part de la direcció. Finalment han quedat exclosos de l’equip de Pascal i Bonvehí, però competiran per un càrrec de pes.

El nou partit entra la sol·licitud de registre al ministeri

El Partit Demòcrata Català (PDC) va iniciar ahir els tràmits per inscriure’s al registre de partits del ministeri de l’Interior, segons van assenyalar a l’ARA fonts de la formació. Poques hores després, fonts del ministeri que lidera Jorge Fernández Díaz van assegurar al diari El País que la similitud d’aquesta denominació amb Demòcrates de Catalunya impedia el seu registre. “No hi ha confusió fonètica possible entre el nom d’aquest partit i el nostre”, asseguren fonts del PDC, que consideren que pot haver-hi “intencionalitat política” en una hipotètica negativa del ministeri a acceptar la nova denominació de Convergència. Demòcrates va anunciar aquest dilluns mesures legals contra el nou partit en cas que no variés el nom, i demanava sobretot que el PDC no fes servir demòcrates com a gentilici. Aquest cas ha creat tensions dins de Junts pel Sí, on conviuen les dues formacions.

stats