Política 22/01/2016

Rajoy declina "de moment" ser candidat a la investidura

El líder del PP fa un pas al costat però no tira la tovallola: "No renuncio a res". El rei convoca dilluns Patxi López per sondejar alternatives a la presidència. El monarca iniciarà dimecres una segona ronda de contactes amb els grups parlamentaris 

Ara
3 min
El rei Felip VI i Mariano Rajoy al Palau de la Zarzuela / EFE

BarcelonaMariano Rajoy ha declinat ser candidat a la presidència del govern espanyol en la primera sessió del debat d'investidura. Aquest divendres a la tarda, després de finalitzar la roda de contactes, l'actual president en funcions ha rebutjat la proposta del rei de ser el presidenciable, segons un comunicat de la Zarzuela. Després d'aquesta decisió, el rei ha convocat dilluns el president del Congrés, Patxi López, per sondejar alternatives a la presidència. I a partir de dimecres s'iniciarà una nova ronda de contactes per escollir un nou candidat.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Minuts després que transcendís el pas al costat de Rajoy, el líder del PP ha comparegut a la Moncloa per explicar els motius que ha transmès al rei Felip VI per cedir la iniciativa. "El rei m'ha ofert ser candidat. Li he agraït el gest, la deferència, però li he dit que de moment no estic en condicions de presentar-me a la investidura perquè no tinc la majoria de vots a favor sinó que tinc una majoria absoluta de vots en contra", ha exposat Rajoy davant dels mitjans de comunicació. El dirigent popular ha transmès al monarca que "seguiria treballant per a un majoria suficient".

Rajoy, però, no té pensat tirar la tovallola. "No renuncio a res", ha exposat el president en funcions de l'executiu espanyol. El líder del PP també ha volgut subratllar que "el desig majoritari dels espanyols" és garantir qüestions com la "sobirania nacional", la "unitat d'Espanya" i la "consolidació de la recuperació econòmica". "No tindria sentit preparar la investidura mentre altres negocien el repartiment del govern. No ho faré per respecte als més de set milions i mig d'espanyols que han votat al PP", ha afegit Rajoy, en un dard dirigit al secretari general de Podem, Pablo Iglesias, que aquest divendres al migdia ha proposat a Felip VI formar un "govern del canvi" amb el PSOE, Podem i IU.

"El que hem conegut aquest matí afecta la meva decisió", ha dit Rajoy en al·lusió a la proposta del líder de Podem. Per a ell "no tindria sentit" preparar el discurs d'investidura mentre altres es "reparteixen" càrrecs, ha assegurat el popular fent referència a la presidència que li recauria a Sànchez i a la vicepresidència d'Iglesias segons la proposta de la formació lila.

L'anunci de Rajoy es produeix després que el rei hagi mantingut trobades amb tots els líders parlamentaris al llarg de tota setmana, per tal de sondejar el candidat a la presidència amb més suports. Els primers van ser els dirigents dels grups polítics amb menys representació al Congrés i el darrer, aquest divendres, ha estat el mateix Mariano Rajoy. El popular, segons el text de la Zarzuela, ha comunicat al rei en aquesta trobada la seva decisió de no sotmetre's a la primera sessió d'investidura.

Proposta: una aliança amb C's i PSOE

Mentre ell continua apostant, ha dit, per una coalició entre el PP, el PSOE i C's, una aliança que donaria un "missatge d'estabilitat" i "confiança" pels inversors. A més de tenir la unitat d'Espanya i la sobirania nacional com a punt en comú, ha remarcat. El pacte podria ser de govern o de suport parlamentari -ha aclarit. El líder del PSOE, però, "vol una cosa diferent", ha lamentat Rajoy, "pretén un pacte amb Podem, IU i els partits catalans", ha retret al socialista, a qui ha llançat nombroses crítiques al llarg de la roda de premsa. "Sánchez s'ha negat a parlar amb el partit que ha guanyat les eleccions", ha dit.

Un pas enrere?

I què succeiria si Rajoy es convertís en un obstacle per a tirar endavant la investidura i formar govern? "És molt important respectar la voluntat de la gent", ha contestat el popular a una interpel·lació semblant, asseverant que no es poden fer "operacions" per treure o posar un determinat candidat. "S'ha de respectar la democràcia, el PP ha guanyat i tenia un candidat a la presidència", ha afirmat.

El PSOE es manté a l'espera

El secretari general dels socialistes, Pedro Sánchez, també ha acudit aquest divendres a la Zarzuela per traslladar el seu posicionament respecte de la formació d'un govern. S'ha negat reiteradament a facilitar la investidura de Rajoy i s'ha mostrat disposat a negociar amb Podem.

Pablo Iglesias ha proposat aquest divendres un govern d'esquerres amb el PSOE i IU –substituint el referèndum per un ministeri de plurinacionalitat–. La seva intenció és formar un govern en què Pedro Sánchez seria el president i el líder de Podem, el vicepresident.

stats