GOVERNABILITAT A L’ESTAT
Política 06/12/2019

Sánchez i Iglesias tanquen el govern a l’espera d’assegurar la investidura

La reunió PSOE-ERC de dimarts a Barcelona marcarà el calendari

Ot Serra
3 min
El president en funcions espanyol, Pedro Sánchez, ahir a l’acte institucional de la Constitució al Congrés.

MadridAra que lluny dels focus encarrilen el futur de la política espanyola, Pedro Sánchez i Pablo Iglesias eren ahir els homes més buscats del Congrés. En converses freqüents i diverses trobades a la Moncloa -dijous a la tarda va ser l’última-, els líders del PSOE i Podem han tancat l’estructura del nou govern de coalició, el primer de la democràcia a Espanya, ahir de commemoració pel 41è aniversari del referèndum de la Constitució. En els tradicionals corrillos amb periodistes posteriors a la recepció de les autoritats, els dos dirigents van confirmar que les negociacions se centraven ara en tancar els serrells del programa de govern i, sobretot, en aconseguir el suport d’ERC a la investidura. La tercera reunió entre els republicans i el PSOE serà dimarts a Barcelona, una trobada “important com totes”, en paraules de Sánchez, però que encara podria no ser la “definitiva”. El calendari dependrà del seu resultat.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

La voluntat del líder socialista és presentar-se al debat d’investidura amb els vots garantits, de manera que el quan queda en mans d’ERC. La tercera reunió dels equips negociadors se celebrarà el mateix dia en què Felip VI engegui la ronda de consultes amb els partits i dimecres haurà de decidir si proposa o no un candidat a la investidura. En cas que els republicans anunciïn que es mouen cap a l’abstenció seria possible celebrar el debat la setmana del 16 de desembre, amb la primera votació el 17 i la segona el 19. Ahir Iglesias subratllava com a data important el dia 21, quan se celebra el congrés d’ERC en què s’ha d’aprovar una ponència política que aposta per la via del diàleg amb l’Estat. Tant fonts de Podem com del PSOE mostraven ahir la preferència per una investidura abans de Nadal, però deixaven totes les opcions obertes. Fins i tot que es pugui produir entre Nadal i Cap d’Any, i també ja havent entrat al 2020. “La cosa important és que es faci; si ha de ser al gener, doncs al gener”, apuntava Iglesias en declaracions als mitjans, mentre que Sánchez assenyalava que no depenia d’ell.

La clau està en les negociacions amb ERC, que es mantenen en secret. Ahir fonts de l’executiu no volien entrar en detalls i asseguraven que el que es debatia eren els “elements bàsics” que han de servir perquè els republicans desbloquegin la investidura. És per això que l’entorn del president preferia no entrar en la possibilitat que en aquesta legislatura s’abordi una reforma constitucional. “Pas a pas, primer cal la investidura”, resumien. Tampoc volien respondre amb claredat si en la taula que es pugui arribar a pactar amb ERC es podria parlar de tot. El missatge a la Moncloa es remuntava a una frase de José María Aznar: “La independència és legítima sempre que no s’utilitzi la força”.

Diàleg dins la Constitució

Sánchez i Iglesias van exhibir la sintonia que s’espera de dos membres d’un mateix executiu, malgrat ser de dos partits diferents i que la coalició encara no s’hagi confirmat. En la seva intervenció davant els mitjans van pronunciar un discurs coincident, assenyalant que les aspiracions sobiranistes tenen cabuda dins la carta magna i que el diàleg s’ha d’ubicar dins els “límits de la legalitat”, en paraules del secretari general de Podem. No comparteixen aquesta premissa el president del Parlament, Roger Torrent, i el president d’Òmnium Cultural, Jordi Cuixart, que van qualificar la Constitució de “límit de ferro” i de “mordassa”. Més enllà de la qüestió territorial, Sánchez i Iglesias van destacar els aspectes socials que protegeix la Constitució i van defensar que aquest eix ha de ser troncal en el nou govern.

Sánchez va comparèixer abanderant el “diàleg entre diferents”, en una justificació implícita de l’aliança amb ERC, una expressió que ja havia utilitzat Meritxell Batet en la sessió constitutiva de les Corts. Els que no volen entrar en aquesta equació són el PP i Cs, que ahir recriminaven que els “socis” del PSOE siguin els que no van participar en l’acte d’ahir. Ni ERC, ni el PNB, ni JxCat ni EH Bildu -com tampoc la CUP- hi van fer acte de presència. Casado va insistir que Sánchez havia triat un camí incompatible amb l’abstenció del PP, tot i desitjar que descarrilés. En aquest supòsit es podria obrir l’escenari de buscar un acord a la dreta, que és el que exigeix Cs. Ahir Inés Arrimadas va tornar a reclamar una reunió a tres que rebutgen tant Sánchez com Casado. El líder del PP, que va mantenir una conversa amb el cap de gabinet de Sánchez, Iván Redondo, suggereix la recepta fallida del 2016: un acord PSOE-Podem-Cs.

stats