Política 04/12/2019

ERC s'enfada amb Sánchez i amenaça amb suspendre la pròxima reunió amb el PSOE

Els republicans estan molestos per unes declaracions del president espanyol sobre les negociacions

Quim Aranda / Quim Bertomeu
3 min
Pedro Sánchez, durant la seva compareixença davant la premsa, aquesta tarda de dimecres, a Londres

Londres / BarcelonaPrimer conflicte obert entre ERC i el PSOE en les negociacions per a la investidura de Pedro Sánchez. Els republicans s'han sentit molestos per unes declaracions del president espanyol i amenacen amb suspendre la pròxima reunió entre els dos equips negociadors, prevista per dimarts de la setmana que ve. Esquerra interpreta que Sánchez ha llançat un "pressing ERC" donant per fet l'acord quan encara està "lluny" i avisen que, si segueix per aquest aquest camí, el pacte no serà possible.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Els problemes han començat quan, des de la cimera de l'OTAN a Londres, Sánchez s'ha mostrat optimista sobre les converses entre el PSOE i ERC: "Van bé perquè són discretes". Si s'hagués quedat aquí, no hauria d'haver passat res, però el president espanyol ha afegit que un eventual acord amb els republicans "serà públic" i "estarà sempre en el marc de la legalitat democràtica, de la Constitució espanyola i de l'Estatut d'Autonomia de Catalunya". El president espanyol ha de fer equilibris: per una banda, defensa la negociació amb l'independentisme català per desencallar la legislatura i tornar a ser president, i per l'altra, branda la Constitució per protegir-se de les crítiques que ja li arriben del PP, Cs i Vox per fiar la governabilitat d'Espanya a un partit com ERC. I en aquest punt ha esclatat el problema.

Fonts republicanes consultades per l'ARA han interpretat les paraules de Sánchez com un intent de "pressió" cap a ERC i com una estratègia per "donar per fet l'acord quan no ho està". Segons Esquerra, el pacte encara està "lluny" i declaracions com les d'avui "encara l'allunyen més". Les mateixes fonts asseguren que al principi de la negociació ja van advertir al PSOE que no tolerarien pressions i que, si arribaven, la posició seria clara: no es mourien del no a Sánchez. Així doncs, els republicans no donen per trencades les converses, però llancen el primer avís: "Demanem una actitud responsable dels membres del PSOE, perquè, si no, se suspendran les negociacions", conclouen. En l'únic acostament dels últims anys entre la Generalitat i l'Estat, la Declaració de Pedralbes del desembre del 2017, en cap moment es va al·ludir a la Constitució o a l'Estatut. En aquell text es va defensar avançar en el diàleg sobre el conflicte des de "la seguretat jurídica", un concepte que llavors va satisfer les dues parts.

Visita dels líders sindicals

Al marge del conflicte amb el PSOE, Esquerra segueix rebent pressions per facilitar la investidura de Sánchez i fer-ho com més aviat millor. CCOO i la UGT han sigut els últims a moure peça per demanar als republicans que no posin traves a un govern progressista del PSOE i Podem. Segons ha avançat El País, els líders sindicals José María Álvarez (UGT) i Unai Sordo (CCOO) han visitat el president d'ERC, Oriol Junqueras, a la presó de Lledoners. El primer ho va fer dijous passat, el segon aquest dilluns. La trobada es va fer a petició de Junqueras, que els va llançar un missatge clar: està disposat a negociar amb el PSOE, però no té cap pressa. Fonts pròximes al líder d'Esquerra expliquen a l'ARA que Junqueras els va transmetre que les "exigències" d'ERC eren "clares": la taula de negociació entre governs amb quatre potes que el coordinador general d'ERC, Pere Aragonès, va anunciar fa una mica més d'una setmana. Els van comunicar que, amb una pena de 13 anys de presó, si alguna cosa ha de tenir és "paciència". "Si Sánchez vol ser president, taula de diàleg i fi de la repressió", va concloure Junqueras. La taula de diàleg és el punt que centra les negociacions entre socialistes i republicans. Cal donar-li forma i això és el que s'haurà de tractar dimarts que ve, si és que s'acaba celebrant la reunió.

Els secretaris generals de la UGT i CCOO, Pepe Álvarez i Unai Sordo / EFE

Torra també pressiona

ERC negocia bilateralment amb el PSOE, però haurà de mirar de reüll què en pensa de tot plegat JxCat, soci de govern a Catalunya. El president de la Generalitat, Quim Torra, ha llançat un missatge en la línia contrària a les dels sindicats, demanant que s'endureixi el llistó de la negociació amb els socialistes. "Que no pretenguin cap mena de suport per part nostra els que ens neguen d'entrada el pa i la sal, els que consideren que nosaltres som matèria negociable però ells no”. La sentència no és seva ni és casual. És del 1976 i, segons Torra, va ser pronunciada pel difunt Jordi Carbonell, expresident d'Esquerra Republicana. La negociació entre el PSOE i ERC rep pressions creuades però, per ara, no s'atura. Dimarts que ve hi haurà el primer senyal important: veure si ERC es torna a asseure a la taula o no.

stats