Política 21/10/2019

Sánchez ignora Torra tot i visitar Barcelona

Dedica el seu pas per Catalunya a donar suport a la Policia Nacional i els agents ferits als aldarulls

Núria Orriols / Quim Bertomeu
5 min
01. Protesta del Tsunami davant la Delegació del govern espanyol. 02. Pedro Sánchez en la visita a la Policia Nacional.

BarcelonaTot i els escassos 600 metres -els que hi ha entre la Prefectura de la Policia Nacional de Via Laietana i el Palau de la Generalitat- que van arribar a separar ahir el president, Quim Torra, i el cap de l’executiu espanyol, Pedro Sánchez, la distància entre ells dos continua sent enorme. Malgrat ser a Barcelona, el líder del PSOE va esquivar una trobada amb Torra. Centrat en la batalla electoral, Sánchez va ignorar les múltiples peticions del president de la Generalitat, que volia reunir-s’hi aprofitant que visitava la capital catalana, i va marxar sense respondre a aquesta demanda després d’una setmana de protestes al carrer per la sentència del Procés, 201 detinguts -28 ja estan en presó preventiva- i gairebé 600 ferits.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Després de no agafar el telèfon a Torra durant tot el cap de setmana -Sánchez sí que va parlar ahir amb l’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, i la presidenta de la Diputació, Núria Marín-, el líder del PSOE va respondre amb una carta al president a primera hora instant-lo a rebutjar la violència i acusant-lo d’haver “girat l’esquena” a les forces i cossos de seguretat de l’Estat. Un argument que Sánchez ja havia esgrimit en les últimes hores per no parlar amb el president, malgrat que en la seva compareixença la tercera nit d’aldarulls Torra ja va condemnar la violència. “No es poden permetre els incidents que estem veient als carrers del nostre país. Això s’ha d’aturar ara mateix”, va dir. Torra va respondre a la missiva de Sánchez censurant la seva actitud -“No agafar el telèfon no és un bon senyal de voluntat de diàleg”-, però va insistir en demanar una reunió, ja que era a Barcelona. Fonts de Presidència expliquen que van traslladar la petició via missatge de mòbil, però Sánchez va marxar de Barcelona sense contestar.

Lluny d’establir un diàleg amb la Generalitat, el líder del PSOE va emular els seus dos principals rivals a les eleccions del 10 de novembre: Pablo Casado (PP), que puja a les enquestes, i Albert Rivera (Cs), amb qui es disputa una bossa important d’electors. Segons va informar la Moncloa, durant el matí va visitar amb el ministre Fernando Grande-Marlaska i la delegada del govern espanyol, Teresa Cunillera, la Prefectura de la Policia Nacional -escenari de moltes protestes aquests dies- i també els hospitals de Sant Pau i Sagrat Cor per veure els policies ferits. Va transmetre’ls “suport” però també els va demanar “garantir la moderació que representen” els cossos de seguretat davant la possible “cronificació” de la crisi. A la tarda, en un míting a Ciudad Real, va instar Torra a parlar amb l’altra “meitat dels catalans” abans de conversar amb ell.

Sánchez no estava sol ahir a Barcelona. El líder del PP, Pablo Casado, també des de Via Laietana, va descartar el diàleg amb la Generalitat i va demanar al PSOE que desfés els pactes del PSC als municipis amb els independentistes. Alhora, va instar Grande-Marlaska a activar la Guàrdia Civil en els aldarulls i va apujar el to contra JxCat i ERC assegurant que, si es demostra la vinculació de Torra i l’expresident Carles Puigdemont amb el Tsunami Democràtic -investigat per terrorisme a l’Audiència Nacional-, promouria la il·legalització dels partits per haver donat suport, segons ell, a la “violència al carrer”.

Contacte entre vicepresidències

Ara bé, mentre Torra intentava ahir contactar amb Sánchez i no se’n sortia, fonts de la Moncloa admetien que no s’han tallat totes les comunicacions amb la Generalitat i que amb ERC sí que hi parlen -una manera també d’instigar la divisió entre socis-. Van explicar que la vicepresidenta, Carmen Calvo, i el vicepresident, Pere Aragonès, “s’han trucat més d’una vegada” l’última setmana - informa Ot Serra -. Fonts de la conselleria d’Aragonès també van admetre els contactes, però van rebaixar-ne la importància: “Hi la mateixa interlocució que fa mesos: mínima i de mínims”. “Seria una irresponsabilitat que no hi fos, però és un diàleg institucional i poca cosa més”, van reblar. Ahir Esquerra va fer equilibris amb aquesta qüestió. Per una banda, la portaveu, Marta Vilalta, va defensar que “s’ha de parlar amb tothom” però, per l’altra, va elevar el to contra Sánchez i va acusar-lo de liderar “una operació d’estat per eliminar l’independentisme”. Ara bé, ni Vicepresidència ni ERC van aclarir si el contactes també havien inclòs converses directes entre Aragonès i Sánchez. “Que no em constin a mi no vol dir que no hi siguin i, a la vegada, pot ser que no hi siguin i per això no em constin”, va concloure, enigmàtica, Vilalta. La portaveu de JxCat al Congrés, Laura Borràs, va dir que no en tenia constància, però que “no tenia cap dubte que si parlava amb la Moncloa traslladaria que l’interlocutor és el president”. Fonts de Presidència van afegir que, en la reunió del gabinet de crisi amb els consellers, el vicepresident havia negat el contacte amb Sánchez.

Més enllà de la interlocució amb Madrid, ahir JxCat i ERC tenien encarrilada la resolució de resposta a la sentència per al ple d’aquesta setmana, amb una argúcia que els permetia esquivar les responsabilitats penals derivades del veto del Constitucional [es denunciarà la “censura” que suposa no deixar que el Parlament pugui parlar d’autodeterminació]. El text, que esperen que també voti la CUP i els comuns, no inclou, però, la proposta de Torra de tornar a votar sobre la independència en aquesta legislatura. En aquest cas, el president no té el suport dels grups.

El president espanyol marxa de Sant Pau entre crits de llibertat

La visita del president espanyol, Pedro Sánchez, a l’Hospital de Sant Pau de Barcelona va topar amb una concentració de treballadors sanitaris que reclamaven la llibertat per als presos polítics a dins i a fora del centre. Sánchez no va entrar per la porta principal -on també hi havia manifestants- i es va dirigir, sense avisar la direcció del centre, a l’UCI a través d’Urgències, on hi ha el policia ferit més greu però “estable dins la gravetat”. Tant Sant Pau com la conselleria de Salut van considerar la visita de “caràcter privat” i “no institucional”, ja que el president Pedro Sánchez va visitar únicament l’agent ferit i no la resta de ferits ingressats. Fonts del departament de Salut van explicar que estan “indignats” pel fet que Sánchez s’hagi interessat només per l’estat del policia ferit. “Sánchez diu que només ve a veure «els seus». Aquí atenem a tothom”, va piular la consellera del ram, Alba Vergés. Al mateix hospital que va visitar Sánchez hi havia cinc ferits més arran dels aldarulls que no eren policies.

Posteriorment, Sánchez ha anat als hospitals de Sant Pau i Sagrat Cor per visitar els policies ferits durant les manifestacions de la setmana passada. En el cas del primer centre sanitari ho ha fet per l'entrada d'urgències, evitant la recepció amb la direcció, i n'ha sortit escridassat per part d'alguns treballadors.

stats