Política 10/01/2013

El PSC demanarà al PSOE que inclogui en la reforma constitucional el dret de convocar una consulta

Pere Navarro defensarà dissabte la capacitat de la Generalitat a consultar la ciutadania com una qüestió democràtica però avisa que demanaria el no a la independència

Efe
2 min
El dret a decidir congela la veu pròpia del PSC al Congrés

BarcelonaEl PSC acudirà al Comitè Federal del PSOE, convocat per a aquest dissabte, amb un discurs centrat en la reforma constitucional en sentit federal, en què demana que s'inclogui "dret a decidir", és a dir, els mecanismes perquè pugui celebrar-se una consulta legal a Catalunya. El primer secretari del PSC, Pere Navarro, defensarà davant el PSOE el "dret a decidir" com un mecanisme d'aprofundiment democràtic que reclama la ciutadania per pronunciar-se sobre els assumptes de transcendència que l'afecten, "més enllà de la situació conjuntural actual a Catalunya", segons han explicat a Efe fonts del partit. Per als socialistes catalans, en la proposta de reforma constitucional que el PSOE vol tenir enllestida durant aquest any seria "incomprensible" no incloure els mecanismes de participació que exigeix la ciutadania, entre els quals hi ha, segons el seu parer, la possibilitat de celebrar una consulta legal.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Per descartar qualsevol equívoc, el PSC tornarà a insistir davant els seus companys del PSOE que la seva postura és rotundament contrària a una eventual independència de Catalunya de la resta d'Espanya. "Nosaltres estem tan convençuts que per a Catalunya el millor és seguir formant part d'Espanya com que això és una cosa que els ciutadans catalans han de decidir lliurement", asseguren les mateixes fonts.

Al PSC entenen que el PSOE s'oposa de moment a la celebració d'una consulta a Catalunya amb l'argument que això és una cosa que no té cabuda legal en la redacció actual de la Constitució. Per això, el que intentaran transmetre aquest dissabte al partit que lidera Alfredo Pérez-Rubalcaba és que precisament la reforma constitucional que abandera el PSOE ha d'incloure els mecanismes que possibilitin una consulta legal, pactada i vinculant. "A ningú no li pot fer por aprofundir en la democràcia. I que quedi clar que nosaltres defensem la consulta per votar que 'no' a la independència. La defensem com un principi democràtic que ha d'anar unit al principi de legalitat", esgrimeixen fonts de la direcció del PSC.

D'aquest manera, Navarro acudirà al Comitè Federal amb la reforma constitucional com a punt central del seu discurs, una modificació de la Carta Magna que cal, segons el seus parer, que millori l'encaix de Catalunya i la resta d'Espanya, així com establir mecanismes de finançament just per a tots els territoris de l'Estat. El tercer eix de la reforma de la Constitució és, per al PSC, la incorporació dels mecanismes de participació democràtica que exigeix la ciutadania, de manera que puguin celebrar-se de manera legal consultes ciutadanes per a temes de gran transcendència.

El PSC celebra que el PSOE es faci seva la proposta federalista

Els socialistes catalans estan satisfets d'haver tornat a situar al centre del debat polític la federalització de l'Estat, una tesi que el PSOE ha fet seva des de les passades eleccions catalanes fins al punt que s'ha compromès a elaborar una proposta en ferm en aquest sentit durant 2013. Una vegada aconseguit que federacions socialistes de tant pes com l'andalusa o la valenciana hagin elaborat les seves pròpies propostes en aquest sentit, el PSC té ara el repte de convèncer el PSOE que la reforma constitucional ha d'anar necessàriament lligada a l'establiment de mecanismes que permetin una consulta legal.

Per a això, els socialistes catalans reivindicaran aquest extrem com un "principi democràtic innegable", a l'hora que subratllaran que "no es pot tenir por" que els ciutadans expressin la seva opinió sobre temes de transcendència, ja que és "una demanda social real" a la qual, remarquen, cal donar resposta.

stats