Pisarello: "Si volen que a Barcelona hi hagi un govern antiindependentista, no el tindran"

El membre dels comuns veu "realista" un acord a tres amb ERC i el PSC i crida a "acabar amb els vetos"

El primer secretari de la mesa del Congrés i ex primer tinent d'alcalde de Barcelona, Gerardo Pisarello, ha avisat aquest dimecres els "poders fàctics" que "si volen que a Barcelona hi hagi un govern antiindependentista amb Ada Colau, no el tindran". En una entrevista a SER Catalunya, Pisarello ha defensat que els comuns no renunciaran al seu projecte pel que fa a la doble agenda: justícia social i posició de diàleg respecte a Catalunya. Pisarello veu "realista" un acord amb ERC i PSC i recorda que "hi ha moltes coses que semblaven impossibles en un context i que després han esdevingut possibles". També ha assegurat que tenen l'obligació de no renunciar a aquest acord a tres, no tirar la tovallola i superar la situació de "vetos mutus". 

Pisarello ha defensat que es donen les condicions perquè a Barcelona hi hagi un govern de majoria d'esquerres i que acabi amb la situació de bloqueig amb el conflicte a Catalunya. I, de fet, situa Barcelona com a "laboratori" per resoldre els "dos grans temes de país": afrontar la crisi social i trobar una sortida dialogada al conflicte polític.

"Si podem anar cap a un escenari en què s'acabin els blocs confrontats i avançar amb una agenda progressista, ho hem de donar tot perquè sigui possible fins a l'últim moment", ha defensat. També ha assenyalat que en altres ciutats de Catalunya és possible un acord entre comuns, ERC i el PSC.

Pisarello ha definit l'acord a tres com a "realista" i ha afegit que la seva obligació és no tirar la tovallola davant la primera dificultat perquè, segons ha dit, "la gent no ho entendria". 

També ha llançat un missatge als "poders fàctics", que aposten per la continuïtat de Colau com a alcaldessa amb els vots del PSC i de l'ex primer ministre francès Manuel Valls per evitar que hi hagi un alcalde independentista, en referència al cap de llista d'ERC, Ernest Maragall. 

"Si els poders fàctics volen que a Barcelona hi hagi un govern antiindepependentista, no el tindran. No renunciarem al projecte de transformació social ni a la voluntat d'acabar amb la perspectiva judicialitzadora amb Catalunya", ha avisat.

Com a membre de la mesa del Congrés, Pisarello també s'ha referit a l'informe dels lletrats de la cambra baixa que conclou que la suspensió dels diputats presos no ha d'alterar la majoria absoluta de 176 diputats. El primer secretari de la mesa veu aquest segon informe "incongruent" amb el primer, que apostava per suspendre els diputats en presó preventiva. "Si no pot alterar majories tampoc podria deixar sense cap tipus de prerrogativa uns diputats que no han estat condemnats i s'hauria de respectar la presumpció d'innocència", ha defensat. 

També s'ha mostrat molt crític amb la decisió "precipitada" de la mesa de suspendre'ls i ha considerat que es va prendre abans de les eleccions del 26-M per "oportunisme polític i càlcul electoral". Segons el secretari primer de la mesa, la decisió l'havia de prendre un jutge i en cas que ho hagués de fer el Congrés s'havia de sotmetre a la votació del ple. De totes maneres, Pisarello ha considerat que la "part bona" de l'informe és que sigui partidari de no alterar majories.