BARÒMETRE DEL CIS

CiU i ERC perden un de cada quatre vots des de l'anterior CIS

La federació gairebé dobla en intenció de vot els republicans amb un 3% i un 1,6% dels suports, respectivament

L'efecte Podem s'ha deixat sentir amb força en el baròmetre de gener del CIS. La mateixa enquesta que apunta que la formació de Pablo Iglesias ja superaria el PSOE com a segona força indica que CiU i ERC patirien un dur revés en les seves expectatives electorals. Així, mentre en el baròmetre d'octubre sumaven entre les dues un 6,1% dels vots totals a l'Estat, en conjunt ara es quedarien escassament amb el 4,6%. Perdrien la confiança, per tant, d'un de cada quatre electors que els pretenia votar en la darrera enquesta. Malgrat tot, el cert és que la quantitat d'entrevistes del baròmetre a Catalunya és escàs, només de 398. És la meitat de la mostra mínima per considerar una enquesta fiable a nivell de Catalunya.

En tot cas, la pugna entre les dues forces se l'enduria clarament CiU, amb el 3% dels vots (3,8% a l'octubre), pràcticament doblant ERC, que es quedaria en l'1,6% (2,3% a l'octubre). Els republicans havien arribat a superar la federació nacionalista en el CIS del juliol, una situació que ara s'hauria revertit clarament.

No queda clar, però, si CiU seria la primera força a Catalunya o, per contra, la formació vencedora seria Podem, com apunten algunes enquestes. El CIS no permet encara analitzar els resultats de forma territorial.