Política 10/11/2017

Un jutjat de Reus investiga l'alcalde, sis regidors, bombers i veïns per les mostres de rebuig a la Policia Nacional

La causa se centra en un manifest i en les concentracions davant l'hotel on s'allotjaven els agents

Acn
3 min
L'alcalde de Reus amb altres regidors del municipi en la roda de premsa d'aquest divendres

ReusEl jutjat d'instrucció número 2 de Reus investiga l'alcalde de Reus, Carles Pellicer, i sis regidors del PDECat, ERC, la CUP i Ara Reus per un presumpte delicte d'incitació a l'odi. També investiga pel mateix delicte mitja dotzena de persones més, entre els quals alguns bombers i veïns vinculats a l'esquerra independentista; a alguns d'ells també se'ls atribueix un presumpte delicte de coaccions i un altre de malversació. D'una banda, el tribunal investiga els representants polítics pel manifest signat el 3 d'octubre per rebutjar la violència policial de l'1-O i per demanar la retirada dels agents desplaçats a Catalunya de la Policia Nacional i de la Guàrdia Civil. De l'altra, arran d'una denúncia de la Policia Nacional, el jutjat investiga la participació de la resta d'acusats en concentracions davant la comissaria de la Policia Nacional de Reus i l'Hotel Gaudí, on s'allotjaven diversos agents. El tribunal ha citat a declarar els investigats el 23 de novembre.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

La investigació judicial sobre l'alcalde i els sis regidors se centra al voltant del manifest subscrit el 3 d'octubre pels grups del PDECat, ERC i Ara Reus, al govern municipal, així com per la CUP, a l'oposició. El text signat per l'alcalde i els portaveus municipals instava els propietaris de l'Hotel Gaudí de Reus, on s'allotjaven desenes d'agents desplaçats a Catalunya per l'1-O, a fer marxar els efectius policials de l'establiment després dels episodis de violència contra la ciutadania durant la jornada del referèndum en diferents municipis. De fet, es van fer diverses concentracions ciutadanes de protesta davant l'hotel per reclamar-ne la marxa i des del consistori també van actuar de mitjancers amb els propietaris. Els agents van acabar abandonant l'allotjament de Reus dos dies després, el 5 d'octubre. L'objectiu, segons va adduir llavors el govern municipal, va ser "garantir la convivència a la ciutat" en un context en el qual la Guàrdia Urbana i els Mossos d'Esquadra tenien suficients efectius per garantir la seguretat ciutadana.

L'alcalde ha qualificat aquest divendres la investigació judicial oberta de "delirant". Ha considerat que barreja "fets aïllats" ocorreguts entre els dies previs i posteriors de l'1-O. Pellicer ha denunciat que es tracta d'una "causa general" contra responsables polítics, la societat civil, treballadors d'empreses i ciutadans a títol individual, al mateix temps que s'ha mostrat convençut de la "pulcritud" de les actuacions. Segons ha remarcat, tot s'ha portat a terme en el marc d'un clima de convivència, civisme i pau. També ha expressat la seva estupefacció pel fet que la constatació que la presència d'agents policials a Reus "va causar angoixa entre la ciutadania" s'hagi percebut amb sorpresa. "L'únic responsable d'haver trencat la convivència a Reus ha sigut un innecessari desembarcament de la policia espanyola i la violència de l'1-O", ha afegit.

El jutjat de Reus ja ha demanat, en una interlocutòria, identificar diversos agents de la Policia Nacional perquè compareguin com a testimonis. En concret, ha sol·licitat una relació dels efectius que, el 3 d'octubre al migdia, van presenciar la manifestació que s'estava fent davant l'hotel, on es trobaven allotjats. També ha demanat identificar diversos agents que haurien estat expulsats d'un gimnàs de la ciutat; el propietari del local seria un dels investigats en aquesta causa. Així mateix, el tribunal ha sol·licitat una relació dels treballadors destinats al parc de bombers de Reus i ha reclamat al cos que informi dels serveis o les incidències del 3 l'octubre. De fet, ha demanat un detall de les sortides que van efectuar els camions entre les 11 del matí i les 3 de la tarda; també si algun d'ells es va desplaçar davant l'Hotel Gaudí per prestar algun servei.

stats