Política 23/12/2019

La Fiscalia demana al Suprem que mantingui les euroordres contra Puigdemont i Comín i que se suspengui la seva immunitat

El ministeri fiscal apunta que les eleccions europees van ser posteriors als fets que se'ls imputa

Laia Forès
2 min
Puigdemont i Comín, divendres al Parlament Europeu

MadridLa Fiscalia ha demanat aquest dilluns al Tribunal Suprem que mantingui les euroordres cursades contra l'expresident Carles Puigdemont i l'exconseller Toni Comín, que la justícia belga està estudiant, i reclama a l'alt tribunal que sol·liciti al Parlament Europeu "amb la màxima urgència possible" que suspengui la seva immunitat. És la resposta del ministeri fiscal a la situació dels dos polítics catalans respecte a la sentència de dijous passat del Tribunal de Justícia de la Unió Europea, que reconeixia la immunitat d'Oriol Junqueras com a eurodiputat i que va fer que l'Eurocambra posés en marxa el procés per reconèixer i acreditar Puigdemont i Comín com a eurodiputats.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

La Fiscalia considera que la sentència europea no ha de modificar la situació de l'expresident i l'exconseller perquè la "gravetat" dels fets que s'imputen a Puigdemont i Comín –anteriors a les eleccions europees, puntualitza l'escrit– i el fet que es trobin "fugats" de la justícia fan necessari que es mantingui l'euroordre i la declaració de rebel·lia. "El fet que hagin comès delictes molt greus i es trobin en rebel·lia [...] justifica la necessitat de mantenir les mesures cautelars que pesen sobre tots dos i, particularment, les ordres de detenció europees", afirma la Fiscalia.

El ministeri fiscal, a més, retreu a Puigdemont i Comín, sense presentar cap prova, que es presentessin a les eleccions europees per adquirir la immunitat i no ser processats. "El que pretenia en realitat era acollir-se al paraigua de la immunitat que, al seu parer, li concedia l'elecció com a eurodiputat amb el propòsit d'obtenir la llibertat i eludir el procés penal", valora la Fiscalia en el seu escrit al Suprem.

El Tribunal Suprem va donar cinc dies a totes les parts per presentar les seves al·legacions a la sentència europea. Per la Fiscalia, la sentència no canvia la situació de Comín i Puigdemont. Per això exigeix al jutge del Suprem Pablo Llarena, instructor del cas del Procés, que comuniqui al Parlament Europeu que es mantenen totes les mesures contra Puigdemont i Comín amb l'objectiu de frenar el seu reconeixement com a eurodiputats. També demana a la justícia belga que esperi a resoldre les euroordres fins que l'Eurocambra decideixi sobre la seva immunitat.

stats