Política 20/05/2019

Puigdemont remarca la diferència entre Europa i l'Estat: "A l'Eurocambra ningú ens vigilarà ni tutelarà"

Afirma que la imatge dels presos polítics al Congrés "no és pròpia" d'un estat de la UE

Núria Orriols
3 min
El míting de Junts per Catalunya, amb la imatge del president exiliat en la pantalla

TarragonaCoincidint amb la recollida de les credencials dels presos polítics per ser diputats al Congrés, l'expresident Carles Puigdemont ha volgut posar en evidència, en un míting a Tarragona al Teatre Metropol, la diferència que veu entre Espanya i la resta de països europeus. "Hem d'acabar amb aquest doble estàndard a Europa: jo puc entrar lliure a les institucions europees mentre els meus companys porten un any i mig tancats a la presó", s’ha reafirmat a través de videoconferència. Així, ha demanat el suport "suficient" perquè ell, Toni Comín i Clara Ponsatí siguin eurodiputats a la cambra de la Unió Europea i puguin aprofitar la llibertat de moviments que sí que tenen per denunciar la situació. "A nosaltres no ens podran tutelar ni vigilar... no estarem envoltats de policia ni ens prohibiran interactuar", ha dit el cap de llista de JxCat a les europees, posant en relleu les limitacions que aquest dilluns han tingut els presos polítics a la cambra espanyola.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

"El que hem vist al Congrés no és propi d'una democràcia de la UE. Hem d'acabar ja amb aquest judici farsa", ha conclòs. Puigdemont ha fet un discurs contra l’actitud de les institucions espanyoles, assegurant que el “nacionalisme d’estat” d’Espanya té la voluntat d’”aniquilar minories”.

El míting a Tarragona també ha comptat amb la intervenció del president de la Generalitat, Quim Torra, que ho ha aprofitat per carregar contra els socialistes. "Que posin a presidir el Senat i el Congrés a qui vulguin, a nosaltres el que ens interessa és qui presidirà la República Catalana", ha dit el president. Després de vetar la designació de Miquel Iceta com a senador autonòmic per presidir la cambra territorial, Torra també ha criticat el nou candidat, Manuel Cruz. Ha assegurat que és avalador de Tabàrnia i partidari de tancar TV3. "Què pot anar malament, dos catalans presidint el Senat i el Congrés", ha ironitzat sobre el que ha definit com una "operació del PSOE”.

Al seu torn, el secretari primer de la mesa, Eusebi Campdepadrós, que també és candidat a la llista a la ciutat de Tarragona, ha demanat el suport a Puigdemont perquè és la "veu lliure d'Europa". "Hem d'aconseguir que Puigdemont, Toni Comín i Clara Ponsatí entrin al Parlament Europeu perquè són els que es poden moure lliurement", ha afirmat.

L'alcaldable de Tarragona, Dídac Nadal, ha fet una intervenció extensa sobre el programa electoral amb què es presenten a les eleccions. En el terreny nacional, però, també ha carregat contra el Tribunal Suprem, titllant d'"infàmia" el judici de l'1-O i acusant l'Estat de "reprimir" l'independentisme. "Si no és possible trobar la justícia a dins l'estat espanyol, cal que donem veu al president Puigdemont perquè defensi els drets de Catalunya", ha conclòs. També hi ha afegit el vessant més local, aprofitant l'ocasió per censurar l'actitud de Fèlix Ballesteros durant el Procés: "S'ha posat de perfil. Això no tornarà a passar".

Tarragona és una de les ciutats difícils per a JxCat, que en aquestes eleccions estrena cap de llista. En els comicis del 2015, CiU va quedar quarta força, per darrere del PSC, Ciutadans i ERC. Ara esperen millorar resultats, tot i que en l'última cita a les urnes, a les eleccions generals, no ho van aconseguir: van situar-se com a cinquena força; per darrere del PSC, Esquerra, Ciutadans i els comuns.

stats