Política 01/10/2020

Puigdemont insta l'independentisme a acordar un full de ruta per si supera el 50% dels vots a les eleccions

El líder de JxCat creu que no és intel·ligent "fixar terminis" per a la independència

Gerard Pruna / Xavi Tedó
3 min
Puigdemont insta l'independentisme a acordar un full de ruta si se supera el 50% dels vots a les eleccions

BarcelonaJunts per Catalunya ha celebrat aquest dijous el tercer aniversari del referèndum de l'1-O a Cornellà del Terri (Pla de l'Estany), el poble on va votar finalment Carles Puigdemont després d'esquivar la Guàrdia Civil. Ho ha fet amb un acte en què hi han participat el mateix Puigdemont i l'expresident Quim Torra i en què a més de commemorar els tres anys del referèndum el partit ha posat la proa cap a les pròximes eleccions catalanes. Així, JxCat ha reivindicat el mandat de l'1-O i ha fet una crida a revalidar-lo fent que l'independentisme superi el 50% dels vots en els pròxims comicis. Una fita que, entenen, hauria d'anar seguida de la constitució d'un Govern "nítidament independentista" que fes passos per aplicar el resultat del referèndum. Per això, han instat l'independentisme a acordar un full de ruta per aplicar si a les pròximes eleccions se supera el llindar del 50% dels vots.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

En el manifest fet públic aquest dijous, Junts admet que fins ara no s'ha aplicat el mandat de l'1-O i ho atribueix a la repressió de l'Estat. Tanmateix, defensa que la pròxima legislatura ha de ser un punt d'inflexió que permeti que no sigui la repressió qui marqui l'agenda sinó les decisions que "amb unitat i fermesa" prengui conjuntament l'independentisme per implementar el resultat de l'1-O. Abans, en una entrevista a Els matins de TV3, Puigdemont ha defensat que els comicis han de tenir un caràcter plebiscitari. Segons ha apuntat, tres anys després de l'1-O hi torna a haver un president de la Generalitat inhabilitat, no hi ha alternativa sobre la taula i, per tant, "toca ratificar la decisió de fa tres anys".

Puigdemont ha defensat que el conjunt de l'independentisme ha de fer una proposta i dir què passarà si s'aconsegueix superar el llindar del 50% dels vots en les pròximes eleccions, que se situen al 7 de febrer. "Ens agradaria un procés negociat amb l'estat espanyol, que no podrà ser. Però tenim la legitimitat per continuar endavant i podem fer que la pròxima legislatura fixi clarament els objectius de final de mandat, que és el reconeixement de la República Catalana", ha defensat per després afegir que això no ho pot fer un partit sol.

Des de Cornellà del Terri, Quim Torra també ha defensat que només una victòria incontestable de l'independentisme a les pròximes eleccions catalanes permetrà que el mandat de l'1-O segueixi vigent. L'expresident de la Generalitat ha instat els partits i entitats a preparar-se "per l'endemà d'aquestes eleccions" i per convertir-les en l'oportunitat de recuperar l'esperit del referèndum i tornar a anar tots a l'una compaginant la ruptura democràtica i la desobediència civil.

També ha participat en l'acte, a través d'un vídeo enregistrat, el secretari general de JxCat, Jordi Sànchez, que ha fet una crida a omplir les urnes de vots per la independència en les pròximes eleccions catalanes. Sànchez ha afirmat que el compromís del seu partit és el de "concretar" el mandat de l'1-O tot i saber que serà difícil perquè "l'Estat no creu en el diàleg". Abans, l'alcaldessa de Girona, Marta Madrenas, ha afirmat que és l'Estat qui amb la seva actitud aboca Catalunya a la "confrontació".

L'ANC insisteix en la unilateralitat amb el 50% dels vots

La presidenta de l'ANC, Elisenda Paluzie, ha recordat en una entrevista a Ràdio 4 que demanaran el vot per als que apostin per la via unilateral si se superen el 50% dels vots, com marca el full de ruta aprovat en l'última assemblea. "La nostra finalitat és influir en els partits independentistes", ha deixat clar. Paluzie ha reconegut que ara tampoc no s'està preparat per a la independència, però que s'hauria de validar "al llarg de la legislatura". Tres anys després de l'1-O, ha deixat clar: "Hem de fer efectiu aquell mandat" amb una nova DUI i no a través d'unes eleccions que no distingeixen entre els partidaris i els detractors de l'estat propi.

stats