Política 19/12/2019

Puigdemont: "La pròxima reunió del grup parlamentari serà a Catalunya"

També ha assegurat que "no té cap problema en anar a la Moncloa", confiat que tindrà immunitat

Núria Orriols / Júlia Manresa
2 min
Puigdemont: "La propera reunió del grup parlamentari serà a Catalunya"

Barcelona / Brussel·lesL'expresident i eurodiputat electe Carles Puigdemont ha augurat aquest dijous, després de conèixer la sentència del Tribunal de Justícia de la Unió Europea (TJUE) sobre la immunitat de l'exvicepresident Oriol Junqueras, que la "pròxima reunió del grup parlamentari de JxCat serà a Catalunya". Fonts de JxCat, però, aclareixen que es referia a la Catalunya del Nord, ja que els seus advocats no es refien que Espanya respecti la seva immunitat parlamentària si també l'hi acaben reconeixent el TJUE i el Parlament Europeu.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

En una connexió en directe des de Waterloo amb la direcció del grup al Parlament, on també ha participat l'eurodiputat electe i exconseller Toni Comín, ha celebrat la decisió del TJUE assegurant que "encara queden jutges a Europa": "Avui ha guanyat el ciutadà europeu".

En la trobada també hi ha participat el president de la Generalitat, Quim Torra, que, com la resta de membres de JxCat, ha mostrat l'eufòria entre crits d'"Us volem a casa" i "Perpinyà", en al·lusió a la possibilitat que Puigdemont vagi a la Catalunya del Nord a fer-hi un acte, tal com va explicar a l'ARA la presidenta de la delegació del Consell per la República allà, Júlia Taurinyà.

Durant la reunió l'expresident ha agraït la feina dels advocats Gonzalo Boye i Josep Costa, també vicepresident del Parlament, ja que han capitanejat la seva defensa davant l'Eurocambra. Puigdemont té pendent una demanda contra el Parlament Europeu també al Tribunal de Justícia de la Unió Europea, que s'ha de resoldre en les pròximes setmanes. Ara bé, els advocats són optimistes perquè la sentència del TJUE sobre Junqueras va en la línia del que han defensat davant el tribunal.

"No tinc cap problema en anar a la Moncloa"

Hores després, des de la Delegació de la Generalitat a Brussel·les, Puigdemont i Comín han comparegut en roda de premsa visiblement contents i satisfets. Puigdemont s'ha felicitat per la victòria judicial, que ha considerat "compartida" amb ERC, i ha assegurat que "la justícia europea ha fet més per la resolució del conflicte que dos anys de repressió de l'Estat i complicitat del Parlament Europeu". Els dos eurodiputats electes de JxCat han assegurat que pretenen anar a recollir les credencials de l'Eurocambra al més ràpid possible i també s'han mostrat satisfets per les declaracions del president del Parlament Europeu, David Maria Sassoli, que consideren que ha donat una lliçó.

Sobre la possibilitat de presentar-se com a candidat a les eleccions de la Generalitat ara que el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) ha inhabilitat Quim Torra i ara que té a tocar la immunitat parlamentària, Puigdemont ha assegurat que no ho ha valorat però tampoc ho ha descartat. Sí que ha dit, però, que demà mateix viatjaria a Madrid i aniria a Moncloa a reunir-se amb el president de govern espanyol si aquest ho demanés: "La posició de la sentència és ferma. Hi ha immunitat. Entenc la transcendència d'aquest fet, viatjar no només a Catalunya sinó a Madrid. No tinc cap problema en anar a la Moncloa o a la Zarzuela. Puc anar-hi amb molt de gust".

stats