Política 15/02/2019

El Govern respon a Sánchez: "Espanya és ingovernable mentre no resolgui el conflicte polític amb Catalunya"

Avisa que l'independentisme no tornarà a donar suport al PSOE si no vol parlar d'autodeterminació

Núria Orriols
4 min
La consellera de Presidència, Elsa Artadi, valora l'avançament de les eleccions generals al 28 d'abril

BarcelonaEl Govern ha reaccionat aquest divendres a l'avançament electoral al 28 d'abril que ha anunciat el president espanyol, Pedro Sánchez, enviant un missatge clar: "Espanya és ingovernable mentre no resolgui el conflicte polític amb Catalunya". En una compareixença extraordinària al Palau de la Generalitat, la portaveu del Govern, Elsa Artadi, ha afirmat que el govern de Pedro Sánchez ha sigut un "fracàs" per una "manca de coratge" a l'hora d'abordar el conflicte polític amb Catalunya.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

"Avui també es demostra que el problema no és només amb el PP sinó que és amb l'Estat. El PSOE ha assumit un diàleg estètic i ha cedit a les pressions de la ultradreta", ha dit Artadi, que ha criticat també la data dels comicis escollida per Sánchez. "La crisi interna del PSOE farà pagar unes noves eleccions al contribuent", ha considerat la portaveu, que ha assenyalat que els 'barons' socialistes volien esquivar un 'superdiumenge' per evitar ser arrossegats per la dinàmica estatal.

"Hi havia molta retòrica però no anàvem enlloc. Estàvem discutint com seiem a la taula i aquesta és una discussió que el PSOE volia allargar perquè en realitat no volia dialogar", ha dit la portaveu, que ha incidit en la divisió interna dels socialistes sobre la manera d'abordar el conflicte amb Catalunya. "Fins ara, el canvi de govern no ha servit per a res", ha dit, tot i que ha remarcat que qui ha pres la decisió d'anar a noves eleccions ha sigut Sánchez i no l'independentisme. "Sempre hem dit el mateix: el nostre suport estava condicionat a l'autodeterminació i a la fi de la repressió", ha afegit.

En aquest sentit, Artadi ha opinat que és "més important que mai" que l'independentisme es presenti a aquestes eleccions per defensar aquests dos objectius polítics. Ha evitat, però, opinar com hi ha de concórrer el sobiranisme, ja que ha considerat que compareixia com a portaveu de l'executiu i no com a diputada de JxCat. "Animem a definir l'estratègia que doni millors resultats a l'independentisme", ha afirmat.

Condicionar els vots independentistes a poder parlar d'autodeterminació i fi de repressió

En resposta a diverses preguntes dels periodistes, Artadi ha considerat que l'independentisme no ha de triar entre un "govern passiu i un govern repressiu", i ha analitzat el futur executiu que pot sorgir de les eleccions generals. Així, ha demanat que els partits sobiranistes tinguin "la major força possible" per condicionar la governabilitat espanyola. "No es tornarà a pagar per avançat", ha afirmat Artadi, en relació al paper que pot tenir l'independentisme a l'hora de donar suport a un nou executiu del PSOE.

Artadi ha explicat que amb la moció de censura es va voler "obrir una finestra d'oportunitat" però que el PSOE ha sigut "incapaç d'aprofitar-la". "Qualsevol executiu s'haurà de condicionar a la democràcia i els drets i llibertats si ha de passar pels vots dels partits independentistes", ha dit, i ha afegit que s'ha d'acceptar que es pugui parlar d'autodeterminació i la fi de la repressió, tal com s'ha condicionat ara l'aprovació dels comptes de l'Estat.

JxCat anuncia que es presentarà a les eleccions però no concreta com

Des del Parlament, el portaveu adjunt de JxCat, Eduard Pujol, ha retret al president espanyol, Pedro Sánchez, que no s’hagi referit explícitament a Catalunya en el seu discurs d'anunci de la convocatòria electoral. “Estem perplexos. Avui convoca eleccions per la inestabilitat provocada pel conflicte amb Catalunya i no en parla”, ha dit. “La cultura de l'“¡A por ellos!” ha portat Catalunya a la coherència i Espanya a la inestabilitat”, ha dit en roda de premsa al Parlament, i ha recordat que en una legislatura hi ha hagut tres eleccions a Espanya i una moció de censura. “No voler solucionar el problema de Catalunya és el que provoca la inestabilitat a l'Estat, ha reiterat, i ha dit que Sánchez ha quedat atrapat per no voler afrontar un diàleg de veritat” amb la Generalitat. “El sistema espanyol està obsolet i té una crisi constitucional molt forta”, ha afegit.

Pujol també ha anunciat que l'espai de JxCat es presentarà a les eleccions per ser la "muralla democràtica" a favor de Catalunya, però no aclareix com hi concorreran. Ha afirmat que els pròxims dies parlaran de com s'articula la proposta electoral.

El portaveu de JxCat, Eduard Pujol, en roda de premsa aquest dilluns

Al seu torn, el president del PDECat, David Bonvehí, en declaracions als mitjans de comunicació, ha dit que la formació també té la voluntat de concórrer als comicis per defensar els "interessos de Catalunya". Tanmateix, no ha dit si es presentarien en coalició amb JxCat o amb la Crida. Ha dit que primer la formació política ha de debatre-ho internament.

L'expresident de la Generalitat Carles Puigdemont també ha reaccionat a l'avançament electoral que ha anunciat Pedro Sánchez. En un tuit, ha acusat el president espanyol d'alinear-se amb els partits de dretes que eren a la manifestació de diumenge passat a Madrid.

Doncs es veu que sí, que el PSOE també es manifestava a Madrid demanant eleccions anticipades.

— Carles Puigdemont (@KRLS) 15 de febrer de 2019

Torrent aposta per "aliances democràtiques" per fer front a Vox

Per la seva banda, el president del Parlament, Roger Torrent, s'ha mostrat partidari "d'aliances democràtiques" per fer front a l'extrema dreta, en referència a Vox, en els pròxims comicis estatals, però també en qualsevol de les cites electorals futures, com per exemple, les eleccions europees i municipals del mes de maig. "Cal que les forces democràtiques deixin clar que no pactaran amb l'extrema dreta", ha demanat en una entrevista a Catalunya Ràdio.

Tot i que ha assegurat que ERC està preparada per a qualsevol cita electoral, Torrent ha criticat que el PSOE "s'hagi deixat endur pel debat electoralista de l'Estat i per la manifestació de la setmana passada a Colón, que qualitativament ha aconseguit l'efecte de condicionar Sánchez". "Ha preferit les eleccions que el diàleg i això té riscos", ha avisat Torrent, que ha reiterat la seva voluntat de diàleg per "trobar una solució democràtica al conflicte català".

stats