Política 28/10/2014

Rajoy assegura que ara només pot oferir "Constitució i llei" a la Generalitat

El president espanyol nega ser un "espectador" i diu que ja s'ha mogut per prohibir la consulta

Joan Rusiñol
1 min

Madrid"Constitució i llei". Aquesta és l'oferta que, com a mínim fins al 9 de novembre, farà Mariano Rajoy al Govern. Ho ha admès ell mateix durant la sessió de control al Senat, a una pregunta de l'expresident de la Generalitat José Montilla. El cap de l'executiu espanyol s'ha preguntat què es pot oferir a qui, ha dit, ha convocat unilateralment un referèndum que considera il·legal.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

"Què els diria vostè?", ha interpel·lat directament a Montilla. "Un pacte fiscal?", ha afirmat, deixant entendre que obrir ara una negociació política s'entendria com una cessió. "El que no faria és ser un mer espectador", li ha respost Montilla, que l'ha instat a proposar una sortida a la situació actual, a buscar un encaix territorial que, a parer del PSC, passa per l'Estat federal. Rajoy li ha respost que ell no és un espectador ja que ha pres "decisions" per impedir que es pugui celebrar la consulta per exercir el dret a decidir.

En qualsevol cas, un eventual diàleg a partir del 10 de novembre tindria uns límits clars. El president espanyol ha reiterat que no està disposat a parlar de la "sobirania nacional" ni tampoc de res que pugui afectar la "igualtat" entre els ciutadans de l'Estat i els "drets i llibertats" de tots els espanyols.

Montilla l'ha convidat a crear les "condicions" per crear un nou pacte que "sedueixi" els catalans i li ha demanat que no s'amagui rere una posició "tàctica" per guanyar temps que, segons l'expresident, no és cap garantia per reduir la força de l'independentisme.

stats