Política 06/04/2016

Rajoy defensa l'expulsió dels refugiats: "No necessitaran arriscar la vida per venir a Europa"

En la seva primera intervenció des de la tribuna del Congrés aquesta legislatura, assegura que el govern espanyol ha complert el mandat de la cambra

Mariona Ferrer I Fornells
3 min
Rajoy s'ha dirigit al Congrés per primer cop aquesta legislatura des de la tribuna d'oradors. EFE

Madrid"Els refugiats no necessitaran arriscar la seva vida per venir a Europa". El president en funcions del govern espanyol, Mariano Rajoy, ha defensat així l'acord de la Unió Europea amb Turquia sobre refugiats des del Congrés. En la primera intervenció des de la tribuna d'oradors de l'hemicicle aquesta legislatura, el líder del PP ha assegurat que el seu executiu "ha complert el mandat contingut en la declaració institucional aprovada per tots els grups parlamentaris el 16 de març". Va ser llavors quan tots els grups de la cambra, inclòs el PP, van unir forces per reclamar a Rajoy que es garantís el compliment de la legalitat internacional i el dret a asil en les devolucions massives de refugiats que han començat aquesta setmana.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Rajoy ha recordat que tres de les modificacions introduïdes al text definitiu de l'acord van ser a petició de l'Estat. La compareixença al Congrés era per explicar els acords assolits al Consell Europeu del passat 17 i 18 de març. El president espanyol ha recordat també que Espanya ja es va enfrontar a una crisi d'aquestes característiques el 2006, quan milers de persones van desembarcar a les costes de les Canàries. "Si hi ha algun país que està preparat per respondre a aquest repte és Espanya", ha afirmat. Per al líder del PP, el sistema adoptat per la UE i Turquia permet evitar que hi hagi més morts a les costes de Grècia perquè "dissuadeix" els immigrants d'emprendre un viatge que va deixar més de 3.700 morts al Mediterrani el 2015.

Les negociacions es colen al ple

El líder del PP ha assegurat que ell va batallar per garantir la "individualització" de l'atenció dels refugiats abans de les deportacions, una consideració que li ha criticat tota la resta de partits de la cambra. El líder socialista, Pedro Sánchez, ha criticat que "es doni aparença de legalitat a una expulsió col·lectiva". En aquest sentit, ha aprofitat per brandar la batalla per la investidura en la primera compareixença de Rajoy des del Congrés. Li ha demanat que es "desperti de l'eterna migdiada en què està instal·lat", ja que per "inacció o l'incompliment dels seus compromisos Espanya ha deixat de pertànyer al cor de les decisions europees".

Per a Pablo Iglesias, la Unió Europa, amb l'aval de Mariano Rajoy, "ha posat preu a vides humanes". Albert Rivera també ha criticat que "s'externalitzin els drets humans a Turquia" i ha recordat que milers de persones es van haver d'exiliar i van demanar acollir-se al dret d'asil després de la Guerra Civil.

Crida a la gestió del Govern i els ajuntaments catalans

"Senyor Rajoy, vostè no sap de què parla. Jo vaig ser refugiada", ha dit al seu torn la diputada d'ERC Ana María Surra, nascuda a Montevideo (Uruguai). "No és una malaltia: no es contagia. És una qüestió administrativa. [...] Tots podem ser refugiats algun dia", ha conclòs.

El portaveu de Democràcia i Llibertat, Francesc Homs, ha considerat que l'acord amb Turquia no és ètic, ni legal, ni eficaç. I ha constatat que "és evident que s'estan produint expulsions col·lectives".

Tant el líder d'En Comú Podem, Xavier Domènech, com ERC i Democràcia i Llibertat han reclamat que Rajoy permeti l'acollida de refugiats per part de la Generalitat i els ajuntaments catalans. "És un tema de voluntat política. Catalunya ja està preparada per rebre 4.500 persones, i res li impedeix fer-ho", ha dit Surra. "Si a Catalunya la Generalitat, els ajuntaments i les ONG s'han organitzat per articular un dispositiu per acollir refugiats, per què punyetes surten amb ridícules interpretacions competencials i no ajuden en aquest sentit?", ha afegit Homs.

PP: l'independentisme fomenta "l'exili interior a Catalunya"

El portaveu del PP al Congrés, Rafael Hernando, ha retret a la diputada Surra que critiqués l'actuació del govern espanyol sobre refugiats quan "pertany a un partit que pretén trencar Espanya, dividir els espanyols i que ha fomentat la divisió a Catalunya entre catalans bons i dolents". Fet que, segons Hernando, "porta a l'exili interior a Catalunya i també a Espanya".

stats