Política 21/05/2018

Rajoy demana un Govern català "viable" i capaç de dialogar "seriosament"

El president espanyol ha apel·lat a la "responsabilitat" de les forces polítiques per aprovar els pressupostos de l'Estat

Acn
2 min
Rajoy durant la seva intervenció a Vigo aquest dilluns

BarcelonaMariano Rajoy ha demanat aquest dilluns un Govern "viable" i que sigui capaç de dialogar "seriosament" amb l'Estat. Només així es podrà recuperar la "normalitat institucional" a Catalunya, ha apuntat el president espanyol. Rajoy ha demanat a Torra que compleixi la llei perquè són les "regles del joc" i perquè és un dels valors fonamentals sobre els quals s'ha construït la Unió Europea. Rajoy ha assegurat que l'executiu espanyol posarà "tot el que sigui al seu abast" per recuperar aquesta normalitat, però exigeix que "els altres compleixin la seva obligació". "Però, en un país que forma part de la Unió Europea i que és una de les potències més importants del món, la llei s'ha de complir, i la llei ens afecta a tots", ha apuntat durant una intervenció a Vigo, on ha assistit a l'assemblea general del Cercle d'Empresaris de Galícia i on també ha parlat de la negociació dels pressupostos i la situació de l'economia espanyola.

"Catalunya necessita un Govern viable i no inviable", ha sentenciat Rajoy després que el PP hagi arribat a un acord amb Ciutadans i el PSOE per mantenir vigent l'aplicació de l'article 155 de la Constitució espanyola a les institucions catalanes. A més, l'executiu espanyol no ha autoritzat que es publiqui al DOGC el nomenament dels consellers que ha designat Torra, entre els quals hi ha Rull i Turull, a la presó, i Puig i Comín, actualment a Brussel·les.

Crisi i "bons" pressupostos

En el marc de l'assemblea general del Cercle d'Empresaris de Galícia, en què Patricia García es converteix en la primera dona que presideix l'entitat en substitució de Juan Güell, Rajoy ha fet una diagnosi de la situació econòmica espanyola. Ha assenyalat que la pitjor època de la crisi ha passat, tenint en compte que mai en la història del país s'havia patit una recessió tan llarga. "L'impacte de la crisi no va ser fruit de l'atzar", ha afegit Rajoy, atribuint-la a "polítiques econòmiques equivocades".

El president del govern espanyol s'ha referit també al pressupostos generals de l'Estat (PGE) que es debaten aquesta setmana al Congrés i que no tenen encara l'aprovació garantida. Per això Rajoy ha apel·lat a la "responsabilitat" de les forces polítiques per tirar-los endavant i garantir així "l'estabilitat" econòmica.

stats