Política 11/05/2018

Rajoy: "El 155 és un precedent que quedarà per al futur si fos necessari"

El president espanyol convida Torra a sumar-se al debat del finançament autonòmic

Dani Sánchez Ugart
1 min
Mariano Rajoy, a Cadis

MadridEl president del govern espanyol, Mariano Rajoy, ha afirmat aquest divendres que a Catalunya "s'ha d'imposar la sensatesa, el sentit comú i la legalitat", ha recordat que "el 155 és un precedent que quedarà per al futur si fos necessari" i ha amenaçat de tornar-lo a aplicar si el nou president de la Generalitat no compleix els requisits que li posa.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

En un acte a Cadis, Rajoy ha defensat la seva gestió a Catalunya i ha carregat de manera velada contra Ciutadans: "Vam prendre la decisió junts, i faré tot el que estigui a les meves mans per mantenir el consens entre els partits que vam defensar el 155, encara que això m'obligui a no dir algunes coses". A més, ha demanat mantenir la prudència i fer un esforç per "superar amb grandesa i maduresa aquest episodi". Per això, ha dit, "la millor manera de fer-ho és seguir dialogant".

En aquest sentit, ha convidat el nou executiu català a negociar el nou sistema de finançament, ja que diu que seria una "magnífica oportunitat" d'exercir aquest diàleg. Rajoy ja es va comprometre amb la presidenta andalusa, Susana Díaz, a convocar un Consell de Política Fiscal i Financera per abordar la reforma del model, caducat des del 2014, però la Moncloa va decidir esperar a la configuració d'un executiu a Catalunya per convocar-lo. El president espanyol veu en aquesta trobada una prova de foc per comprovar si el nou executiu català té intenció de tornar al diàleg autonomista.

stats