Política 15/05/2018

Rajoy respon a Torra: "Per parlar estic disponible, però dins la llei"

El president espanyol evita fixar línies vermelles per al nou govern de la Generalitat

Júlia Manresa
2 min
El president del govern espanyol, Mariano Rajoy, aquest divendres / EFE

MadridRajoy es reunirà amb el nou president de la Generalitat però manté la condició de fer-ho "dins la llei". El president del govern espanyol, Mariano Rajoy, ha respost així avui a la tarda des de Sofia (Bulgària) a la petició que el president electe de la Generalitat, Quim Torra, li ha fet des de Berlín. "Per descomptat que rebré el president de la Generalitat [...], per parlar estic disponible", ha afirmat Rajoy, que ha recordat, però, que ha de ser sense sortir del marc legal. Rajoy ha assegurat que amb el president Puigdemont "el diàleg no va ser fàcil" i per això ha demanat a Torra que "faci un esforç", perquè el president d'Espanya "ha de parlar dins la llei". "És positiu que tinguem una reunió, i l'escoltaré amb molta atenció", ha dit, però sempre a partir de la premissa de la legalitat.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Rajoy s'ha reunit a Sofia amb el primer ministre Boiko Boríssov, que ara presideix el Consell Europeu. En la roda de premsa posterior a la reunió ha evitat posar línies vermelles a l'actuació del govern de la Generalitat que presidirà Quim Torra. El president espanyol ha defensat que la seva voluntat és tornar a la normalitat: "No m'agradaria que Espanya visqués un llarg procés d'anormalitat", ha afirmat, eludint així la qüestió d'una possible nova aplicació de l'article 155. A la reunió del comitè executiu del Partit Popular que ha mantingut al matí, Rajoy ja havia deixat clar que si el 155 s'ha de tornar a aplicar seria diferent i ja no exigiria forçar la convocatòria d'unes noves eleccions.

Tampoc s'ha oblidat de Ciutadans, a qui ha demanat sumar-se a l'acord tancat aquest matí amb el líder del PSOE, Pedro Sánchez, pel qual es comprometen a respondre a qualsevol intent de la Generalitat de "trencament unilateral" (fent servir paraules de Pedro Sánchez). Evitant la confrontació amb Rivera, Rajoy ha tornat a elogiar la posició del PSOE: "Espero que la reunió que mantindré amb Rivera dijous sigui tan fructífera com la que hem tingut aquest matí amb Pedro Sánchez".

El que sí que ha volgut recalcar el president espanyol és que "Catalunya només té un president, una sola legalitat i unes úniques institucions", i a més ha deixat clar que "ni hi va haver República ni n'hi haurà". Per acabar, Rajoy ha insistit que la seva voluntat no és que es torni a aplicar el 155, tot el contrari: "M'agradaria que el que hem viscut quedi com una de les etapes millorables de la història del país".

stats