Política 15/09/2017

Rajoy: "Ens obligaran a arribar on no volem arribar"

El president espanyol insta el Govern a no "subestimar la força de la democràcia espanyola"

Xavi Tedó
4 min
Rajoy amb Cospedal i Albiol

BarcelonaEl president del govern espanyol, que s'ha desplaçat avui a Barcelona per presidir la junta directiva del PP de Catalunya, ha apujat el to per reiterar que el referèndum de l'1 d'octubre no se celebrarà: "No hi haurà referèndum, no subestimin la força de la democràcia espanyola perquè ens obligaran a arribar on no volem arribar", ha deixat clar Rajoy obrint la porta a l'aplicació de l'article 155 i a futures inhabilitacions. Rajoy ha afegit que "Espanya és una gran nació i la llei no es pot liquidar d'un dia per l'altre" i ha subratllat que [els independentistes] "no tenen cap suport fora d'aquí, aquest disbarat no tirarà endavant".

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

En un discurs molt contundent, el president espanyol ha insistit que no pot posar en joc la sobirania d'Espanya. "La sobirania rau en tots els espanyols, això és així i en tots els països que tinguin una democràcia escrita". "Sabien que no podia acceptar la convocatòria d'un referèndum i van decidir situar-se en una posició de força i això en política és molt perillós", ha denunciat Rajoy, que ha fet bandera de les actuacions judicials. "Aquestes dues lleis estan suspeses, tots els cossos policials actuen com a policia judicial i tots els partits estem units en defensa de la llei", ha advertit Rajoy, que s'ha felicitat que la Guàrdia Civil hagi requisat 100.000 cartells de l'1-O encarregats per la Generalitat.

També ha advertit que "si en 48 hores no es compleix la llei, els pagaments de la Generalitat els farà el govern d'Espanya", en referència a la negativa del Govern de lliurar les despeses de la Generalitat setmanalment, un posicionament que ja ha defensat el ministre d'Hisenda, Cristóbal Montoro, en una compareixença aquest matí, en què ha assegurat que les finances s'intervindran. "Ho farem per garantir la llei d'estabilitat i i que no s'inverteixi cap euro en activitats il·legals com el referèndum", ha anotat enmig d'una gran ovació. "Estan cometent un error i seguirem actuant en defensa de la llei perquè és la nostra obligació", ha afirmat amb fermesa.

Rajoy ha acusat el Govern de "voler liquidar totes les lleis, incloses la Constitució i l'Estatut, per una nova legalitat amb uns procediments totalment antidemocràtics", en referència a les lleis del referèndum i de transitorietat aprovades la setmana passada. Des de l'Hotel Grand Marina del Port i envoltat per unes grans mesures de seguretat, Rajoy s'ha preguntat si algú es pensa que això s'acceptaria a la resta de països de la UE. "Aquesta és la història d'un dels fets més antidemocràtics mai viscuts", ha reblat, perquè es va "fer cas omís dels lletrats i del Consell de Garanties Estatuàries vulnerant els drets dels parlamentaris".

El president espanyol ha recordat que va donar suport als pressupostos de Convergència dos cops després de les eleccions del 2010 per fer front a la crisi. "Van dissoldre el Parlament perquè es pensaven que obtindrien la majoria absoluta i van perdre 12 escons i van pactar amb ERC i van entrar en la dinàmica de la radicalització", ha anotat. "El 2014 van organitzar una pantomima en forma de consulta que va dividir la societat catalana i van tornar a convocar eleccions, on van perdre més diputats i van haver de pactar amb la CUP, que els va obligar a fer fora el seu president i a prometre que declararien la independència en 18 mesos", ha afegit després per explicar el radicalisme que a parer seu ha adoptat el PDECat.

Cospedal: "Els catalans seguiran vivint en una Catalunya espanyola"

La secretària general del PP, María Dolores de Cospedal, ha assenyalat: "Tots estem sotmesos a la llei". I ha dit que "cal defensar la democràcia davant dels cops que alguns pretenen fer i de qualsevol tirania". "Defensem el mateix aquí i a tot arreu, a diferencia d'altres partits", ha criticat Cospedal, que ha afegit: "Defensem els catalans que consideren Espanya la seva llar". "Catalunya és al cor de tots els espanyols", ha afegit la secretària general, que ha deixat clar: "No fallarem als catalans, a la democràcia i a la nostra història". En aquest sentit, ha fet una crida a la ciutadania a sortir al carrer per defensar l'estat de dret i no permetre que "els intoxiquin amb el fet que hi ha unanimitat independentista, els independentistes només es representen a ells mateixos". "Els catalans seguiran vivint en una Catalunya espanyola", ha dit per finalitzar el seu discurs.

El president del PPC, Xavier García Albiol, que ha obert la junta, ha agraït a Rajoy "el seu suport" i ha destacat que "milers de catalans tenen dipositada la seva confiança" en ell. L'exalcalde de Badalona ha remarcat que la situació actual és conseqüència de l'actitud de l'anterior president de la Generalitat, Artur Mas, que va traspassar la crisi al govern espanyol i no pas per la retallada de l'Estatut. "L'independentisme ha provocat una fractura social que divideix entre bons i mals catalans", ha sentenciat. "Estem vivint una situació de totalitarisme contra la democràcia", ha afegit Albiol, que ha avisat que "qui aposta contra Espanya acaba perdent la partida".

El president del PP català ha acusat el Govern de viure "en una realitat virtual saltant-se la llei" que ha provocat que hagi perdut "tota l'autoritat". "Avui no hi ha cap diferència entre Convergència o Esquerra i la CUP", ha lamentat el líder dels populars, que ha denunciat que "s'estan vulnerant els drets dels parlamentaris i s'estan amenaçant els alcaldes que volen respectar la legalitat". Amb tot, Albiol ha subratllat que l'estat de dret s'imposarà i que el diàleg no es pot condicionar a la celebració d'un referèndum: "L'estat de dret és la garantia que puguem seguir sent catalans i espanyols". Albiol ha acabat la seva intervenció fent una crida de nou a la unitat de l'oposició per preservar la "democràcia i la convivència".

stats