EL FINAL DE LA LEGISLATURA
Política 11/10/2020

Ramon Tremosa, l’ombra de Pere Aragonès al Govern

S’erigeix com a contrapès del vicepresident en l’àrea econòmica

Núria Orriols
3 min
Ramon Tremosa, l’ombra de Pere Aragonès al Govern

BarcelonaRamon Tremosa va arribar al Govern el 3 de setembre, en la remodelació de l’executiu impulsada per Quim Torra, però ja feia temps que actuava de facto com a assessor informal del president en matèria econòmica. La proposta, per exemple, que va solemnitzar el president al Parlament de demanar una injecció de 5.000 milions d’euros al Mecanisme Europeu d’Estabilitat l’1 de juliol va ser un plantejament treballat amb l’actual conseller d’Empresa. “M’hauria agradat que el vicepresident Pere Aragonès hagués estat al costat del president defensant que ara necessitem diners, per exemple, per donar una paga extra al personal sanitari”, va dir Tremosa a Catalunya Ràdio just l’endemà de ser nomenat. L’episodi, acabat d’arribar, va ser la primera topada de Tremosa amb Aragonès al Govern, i des de llavors ha actuat com a contrapunt d’ERC a l’executiu en temes econòmics.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Aquesta rivalitat es va fer evident la setmana passada a les xarxes socials. Després que sortís publicat que Economia preparava un fons d’inversió amb 200 milions d’euros, Tremosa va piular que fa “molts anys” que la Generalitat ja ho feia a través de l’empresa pública AVANÇSA de la seva conselleria, amb un pressupost de 15 milions el 2020. “Potser a Vicepresidència ho desconeixen”, va dir a Twitter, i va afegir que es podria estalviar el concurs públic transferint diners a l’entitat ja existent. Aragonès no va contestar la crítica i fonts de Vicepresidència rebutgen entrar en polèmiques, informa Quim Bertomeu. Però l’estratègia representa un canvi: quan en el seu primer dia Tremosa va criticar el vicepresident, Aragonès sí que va entrar en el cos a cos i va assegurar que la paga ja s’estava abonant. “Quan entres nou en un lloc és normal que t’hagis de posar al dia”, va dir el vicepresident sobre el nou titular d’Empresa.

Aquesta setmana han sigut dirigents d’ERC els que li han contestat en lloc d’Aragonès. Albert Castellanos, número 2 de la conselleria que encapçala el coordinador nacional d’Esquerra, li va replicar que el projecte d’Economia formava part del pla de reactivació aprovat pel Govern, i Fabián Mohedano, president del Consell Català de Formació Professional, va demanar treballar més enllà de Twitter. La regidora d’ERC a Barcelona, Elisenda Alamany, encara va ser més contundent: “Per merèixer un estat, abans ha de demostrar tenir sentit d’estat”.

La rivalitat no és gratuïta. Junts per Catalunya té la voluntat de potenciar Tremosa com a perfil econòmic de cara a les eleccions. Fins i tot hi ha qui el veu com un possible presidenciable, malgrat que no ha fet el pas com, per exemple, la diputada Laura Borràs i el conseller Damià Calvet.

Un valor a l’alça a JxCat

Una prova que Tremosa vol tenir un paper important és la seva incorporació en el nou espai de coordinació creat entre JxCat i ERC arran de la inhabilitació de Torra. En aquest espai hi havia d’haver, d’entrada, un membre de cada partit, del grup parlamentari i, com a mínim, un conseller. Però Junts va decidir inloure-hi dos membres de l’executiu: la consellera de la Presidència, Meritxell Budó, que s’encarrega de coordinar els consellers de JxCat, i el conseller d’Empresa, afegit a última hora. “L’ànim és el de col·laborar”, responia diumenge Tremosa en una entrevista amb l’ARA.

Al ple del Parlament de la setmana passada també li van voler atorgar més notorietat: el president del grup, Albert Batet, no va preguntar ni a Pere Aragonès ni a Meritxell Budó -que substitueixen Quim Torra en les preguntes al president- i va optar per interpel·lar Tremosa sobre els fons europeus.

El Govern té data de caducitat, però, tenint en compte que JxCat i ERC ja han expressat la intenció de repetir coalició a l’executiu, no és gens descartable que la relació entre Aragonès i Tremosa tot just hagi acabat de començar.

stats