Política 05/09/2014

Rebuig inicial a la "gran coalició" per frenar el sobiranisme que ha proposat Cospedal

Unió i el PSC se'n desmarquen del tot i que C's recorda que encara no ha rebut resposta de la seva petició de pacte

Ara
2 min

BarcelonaLa bomba política que ha llançat la secretària general del PP, María Dolores de Cospedal, proposant una "gran coalició" a PSC, Unió, Ciutadans i UPyD per garantir "la integritat d'Espanya i de Catalunya" sembla desactivada. Poques hores després del missatge que el PP ha traslladat a Badalona, els partits interpel·lats han sortit al pas de la proposta i l'han rebutjat.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

El primer de fer-ho ha sigut el vicesecretari general d'UDC, Toni Font, que ha afirmat que CDC i Unió comparteixen "el compromís electoral de fer una consulta emparada en la legalitat". "Cospedal es pot estalviar la invitació a UDC", ha dit a través de Twitter, i li ha demanat que "ofereixi a Catalunya un esforç de comprensió i de respecte".

També per Twitter ha respost el líder d'Unió, Josep Antoni Duran i Lleida: "No saben la diferència entre un ou i una castanya". Duran ha replicat via dos missatges de Twitter que tant Cospedal plantejant aquesta "entesa" unionista com Camacho instant-lo a "parlar" sobre "nou centre" polític, demostren que "continuen sense entendre res!".

"Hora de refer ponts"

Des del PSC també han rebutjat l'oferiment de la secretària general del PP, Maria Dolores de Cospedal. "Cal respondre que és hora de refer ponts i no de crear fronts", ha dit Iceta a través d'un tuit.

Qui no ha rebutjat explícitament aquesta gran coalició és Ciutadans. El seu president, Albert Rivera s'ha limitat a dir al programa 'Al Rojo Vivo' de la Sexta que ell ja va oferir a un pacte entre els partits que rebutgen la consulta per fer front al sobiranista i que encara no ha rebut resposta. "Fa un any vaig fer una petició de pacte entre partits constitucionalistes a Mariano Rajoy i encara espero la resposta", ha explicat. De fet, C's ha mostrat en diverses ocasions la predisposició a formar una coalició amb PP i PSC que configuri un futur govern a Catalunya.

UPyD va dir a Rajoy que "no està sol"

L'únic partit que encara no ha valorat la proposta és UPyD. Aquesta setmana, la portaveu del partit, Rosa Díez, es va reunir amb el president del govern espanyol, Mariano Rajoy, a qui li va traslladar que "no està sol" en la defensa de la unitat d'Espanya. "Requereix que unim forces tots els que creiem en Espanya i que tots els ciutadans som iguals davant la llei i que la defensa de la unitat espanyola és la principal tasca", va assegurar.

stats