Política 16/05/2019

Rull, Turull i Sànchez demanen sortir abans del dia 20 per tramitar les seves acreditacions al Congrés

Junqueras i Romeva també demanen un permís per presentar la seva documentació abans de la sessió del 21 de maig

Europa Press
2 min
Forn, Turull i Rull en una imatge d'arxiu

MadridLes defenses dels presos polítics Jordi Sànchez, Jordi Turull i Josep Rull han remès aquest dijous un escrit a la sala que els jutja al Tribunal Suprem en què demanen un permís extraordinari de sortida de la presó de Soto del Real (Madrid) per poder ser al Congrés de Diputats entre el 16 i el 20 de maig. El motiu és poder complir amb els tràmits necessari per registrar-se a la cambra i, així, obtenir la seva acreditació com a diputats.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

La seva petició se suma a la que ja va presentar la defensa d'Oriol Junqueras i Raül Romeva, elegits per al Congrés i el Senat, respectivament, que també demanen un permís per presentar la documentació i recollir la seva credencial abans del 21 de maig, en què se celebra la primera sessió de constitució de les Corts.

En l'escrit, l'advocat Jordi Pina exposa que els tràmits (entre els quals hi ha la fotografia oficial que s'han de fer com a diputats) s'han de fer abans de les 18 h del 20 de maig. En canvi, la defensa d'ERC fa una petició més àmplia, ja que insisteix que es tramiti el suplicatori a les cambres perquè es pronunciïn sobre si la causa judicial oberta en contra dels presos ha de tirar endavant. Una petició que l'alt tribunal ja va tombar dilluns passat, quan va resoldre que els presos electes al Congrés i el Senat assistiran a la sessió constitutiva de dimarts vinent, però l'endemà han de ser altre cop al Tribunal Suprem per seure al banc dels acusats.

Sigui com sigui, la defensa de Jordi Sànchez, Josep Rull i Jordi Turull també insistirà en el suplicatori, tot i que ho farà mitjançant un tràmit diferent: un recurs de súplica que tenen previst presentar en les pròximes hores contra la interlocutòria amb què el TS els va negar dimarts passat aquesta possibilitat.

L'escrit de la defensa de Junqueras i Romeva també xoca respecte a les disposicions que va dictar la sala en la interlocutòria en què va autoritzar el permís dels representants públics per anar a les cambres. Així, mentre el tribunal demanava als presidents del Congrés i el Senat que adoptessin les mesures oportunes perquè siguin "reintegrats sense dilació al centre penitenciari" un cop acabada la sessió constitutiva, Junqueras i Romeva reclamen més flexibilitat d'horaris per possibilitar "el desenvolupament de les seves funcions com a parlamentaris", que també inclouen el permís per quedar-se a les cambres entre les 9 h i les 17 h per, a més d'assistir al ple, participar en "reunions de treball i assistir a compromisos de comunicació pública i premsa".

L'escrit de Rull, Turull i Sànchez demanant un permís extraordinari per sortir de la presó
stats