Política 31/01/2018

Santamaría exigeix a Puigdemont que digui en públic el mateix que diu "en privat"

Albiol li demana que renunciï a la seva acta de diputat per "evitar fer més el ridícul"

Daniel Martín / Mariona Ferrer
3 min

València / MadridLa vicepresidenta del govern espanyol, Soraya Sáenz de Santamaría, ha assegurat aquest matí a València que el president del parlament català Roger Torrent ha d'obrir una nova ronda de contactes "per salvar la situació generada pel senyor Puigdemont".

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Santamaría ha defensat que a les corts catalanes hi ha molts diputats elegibles, "tant independentistes com constitucionalistes", i ha assegurat que és moment que "es construeixi i es deixi de destruir, que es recuperi la fortalesa, la serenitat i l'estabilitat que sempre ha tingut Catalunya".

En la seva intervenció al Fòrum Europa Tribuna Mediterrània, on ha presentat la conferència de la líder del PP del País Valencià, Isabel Bonig, la vicepresidenta ha estat preguntada pels missatges de text de Carles Puigdemont difosos avui en què afirmaria que el procés independentista "ha acabat" i que els seus companys independentistes l'han "sacrificat" com a candidat.

Sáenz de Santamaría ha afirmat que els governs han de pensar en el futur del país i no en el seu propi, un consell que, segons ha dit, s'aplica ella mateixa i se l'aplica també a Puigdemont. La vicepresidenta ha defensat que "és moment que s'assumeixi el que s'ha dit moltes vegades en privat".

La número 2 del govern espanyol també ha afirmat que a Catalunya "s'han enfrontat els ciutadans, s'ha dividit la societat i s'ha sembrat la discòrdia per part dels partits independentistes i, per això, ara es recull discòrdia".

Albiol demana a Puigdemont que renunciï a ser diputat

Per la seva banda, el líder del PP a Catalunya, Xavier García Albiol, ha demanat a Puigdemont que renunciï a la seva acta de diputat per tal "d'evitar que faci més el ridícul" i que porti a "una certa normalitat institucional". En una roda de premsa al Parlament, el líder popular ha explicat que els missatges de Puigdemont a Comín "reflecteixen la frustració que condueix un procés que se sabia que era impossible de materialitzar".

El líder del PP a Catalunya, Xavier García Albiol, demana a Carles Puigdemont que renunciï a la seva acta de diputat, arran dels missatges que s'han fet públics. "És la manera d'evitar que faci més el ridícul i que ens porti a una certa normalitat institucional", ha justificat Albiol. Pel líder popular, els missatges "reflecteixen la frustració que condueix un Procés que se sabia que era impossible de materialitzar" i que els líders independentistes diuen "en privat coses que no s'atreveixen a dir en públic".

En aquest sentit, Albiol ha felicitat Mariano Rajoy perquè ha dit, irònicament, que el mateix Puigdemont ha reconegut que "la línia de treball de la Moncloa ha triomfat". Per tot plegat i després de la suspensió del ple d'ahir, el líder del PP a Catalunya ha tornat a demanar a Roger Torrent que obrir de manera urgent una altra ronda de contactes amb els grups parlamentaris per tal d'abordar la investidura, que per a Albiol s'hauria de celebrar "a principis de la setmana que ve".

Sánchez: "L'independentisme no vol una sortida a la crisi catalana"

El líder del PSOE, Pedro Sánchez, ha dit avui que "si l'única sortida que proposa l'independentisme es diu Puigdemont és que no volen una sortida", i que el govern de Mariano Rajoy "ha de donar una resposta política".

Sánchez, que ha advertit a Rajoy que "en política el que no fa res, tampoc és res", ha reclamat al govern espanyol que actuï. "Al senyor Rajoy li dic que la finalitat del govern espanyol no és conservar el poder, sinó resoldre els problemes en lloc de cronificar-los", ha insistit el líder socialista.

Zoido: "No hi ha negociació per a la sortida dels presos"

El ministre de l'Interior, Juan Ignacio Zoido, ha negat que hi hagi una "negociació entre ERC i el govern espanyol perquè surtin els presos polítics, com se suggereix en els missatges que ha publicat Telecinco, i que s'han intercanviat Carles Puigdemont i Toni Comín. "Jo em quedo amb un altre missatge: 'Això ha fracassat'", ha destacat Zoido en declaracions al Congrés.

Hernando (PP): "Tots acabaran inhabilitats"

El portaveu del PP al Congrés, Rafael Hernando, ha anat més enllà i ha donat per fet aquest dimecres que tot el Govern serà inhabilitat i "alguns" d'ells hauran de continuar a la presó quan s'obri judici oral en la causa per rebel·lió al Suprem. "És que Puigdemont no ho serà mai [president], com tots els consellers que avui són a la presó o estan processats acabaran inhabilitats i alguns, a la presó. Perquè no hi haurà impunitat, immunitat, ni indult", ha dit en una entrevista a Telemadrid.

stats